Два смартфона от три производителя - уникалната схема на Google продължава и с новите им модели Pixel 2 и Pixel 2 XL, всъщност дело на HTC и LG.

Компанията представи снощи двата нови модела в два размера, които подчертано се отличават от флагманите на Apple, Samsung и другите големи имена на пазара. 

Различни размери, много общи характеристики

Да се пускат двойки телефони - с по-голям и по-малък екран - вече е практически стандарт, но за разлика от конкуренцията, Google не правят голяма разлика между двата модела, въпреки, че са дело на различни производители - нещо, което не си личи на външен вид.

И двата модела са с 4 гигабайта оперативна памет, с мощния процесор Qualcomm Snapdrafon 835, възможности за 64GB и 128GB твърда памет и една и съща външна и вътрешна камера. 

Основните разлики са в тези характеристики, които зависят от размера - теглото, капацитета на батерията и дисплея. Pixel 2 е с 2700 милиамперчасова батерия, 5-инчов 1920x1080 AMOLED дисплей и тежи едва 143 грама. "Баткото" XL е с 6 инча диагонал, pOLED дисплей с резолюция 2880х1440 пиксела и по-прецизни и ярки цветове, а батерията му е с капацитет 3520 милиамперчаса. Тежи също скромните 175 грама.

Без аудиожак

Преди година Google се подиграваха на Apple за решението им да махнат 3,5-милиметровия жак за слушалки, а сега следват примера им. Причината - желанието да направят рамката около дисплея колкото се може по-малка.

Заедно с телефона от Google пускат скъпи безжични служалки - за 159 долара - но и за разлика от Apple телефоните се продават заедно с преобразувател от USB-C към 3,5 мм жак. 

Добрата новина е, че заедно с тази промяна идва далеч по-лесно въвеждане на водоустойчивост - и двата Pixel-a отговаря на IP-67 стандарта, което означава, че може да изкара половин час на метър под вода.

Най-добрата камера, и то само една?

Google очаквано дадоха флагманите си за тестване на DXO, известни с рейтинга си за смартфон камери. И получиха най-високата оценка досега - 98 от 100 точки, с 4 повече от последните модели на Apple и Samsung. Разбира се, тестовете на DXO, които са потребителска компания, не са все още индустриален стандарт.

В добавка инженерите от HTC и LG взимат смелото решение да поставят отзад не две камери, както е популярно напоследък, а само една - 12,2-мегапикселов сензор с апертура f/1.8 и оптична стабилизация. Разбира се, има и 8-мегапикселова вътрешна камера за селфита.

Висока оценка получава и видеозаписът, който обаче е само до FullHD резолюция. Колко голяма е разликата между снимките на iPhone 8, Galaxy S8 и Pixel 2 може да бъде преценено само от професионалисти, но със сигурност това е една от най-добрите камери на пазара.

Цената?

Докато Apple шокира с 999 долара начална цена на топ-телефона си iPhone X, Galaxy Note 8 посмекчи нещата съвсем малко с начална цена 900 долара, Pixel 2 e с впечатляващо ниска цена за най-евтиния си вариант - 649 долара. Да, Pixel 2 XL със максималните 128 GB памет е 949 долара, но пак не достига висотите на iPhone X.

Разбира се, и двата модела Pixel 2 изглеждат много по-семпли, прости и евтини - няма стъкло по гърба, извити ръбове и подобни футуристични екстри. Но за сметка на това идват с чист Androind 8.0 Oreo, стабилен хардуер и обещание за поддръжка до следващите три версии на операционната система на Google. Както и някои неочаквани екстри. Двата модела се очакват на 18 октомври.