Саудитска Арабия се съгласи да купи руски системи за противоракетна защита С-400, предаде Ройтерс, като цитира телевизия "Ал Арабия".

Това стана ясно в първия ден от официалното посещение на саудитския крал Салман в Москва. Той е там по покана на руския президент Владиир Путин.

Двете страни подписаха и меморандум за разбирателство, който ще помогне на Рияд в усилията му да развие собствена военна индустрия. Той предвижда държавната оръжейна компания "Рособоронекспорт" да изнесе за Саудитска Арабия не само С-400, но и системи "Корнет-ЕМ", ТОС-1А, АГС-30 и автомати "Калашников-103".

Не се съобщава колко на брой системи ще купи Рияд, нито колко ще плати.

През лятото и Турция обяви, че ще купи ракетни системи С-400, въпреки недоволството на съюзниците й от НАТО. Президентът Реджеп Ердоган съобщи преди по-малко от месец, че е платен депозит.

Визитата на крал Салман бе очаквана с голям интерес. Прогнозите са, че Москва ще получи от Рияд инвестиции за 1 милиард долара. Това е цялата сума, която Русия е получила от арабското кралство в историята на техните отношения до този момент.

Посещението е било подготвяно в продължение на няколко години, твърди Нюз.Ру. Особено внимателно е бил подбиран дневният ред и са се зачитали геополитическите фактори.

Крал Салман пристигна в Москва снощи и ще остане там до 7 октомври - рождения ден на Путин. Монархът води със себе си свита от над 1000 души. Всички бяха настанени в най-луксозните московски хотели.

Пристигането бе съпроводено от малък инцидент. Счупи се ескалаторът, който крал Салман си донесе от Саудитска Арабия. Той трябваше да замени самолетния трап. Ескалаторът спря по средата и 81-годишният Салман бе принуден да слезе по стълбите пеша.