"Помолен да даде мнението си за наложените санкции срещу Русия, президентът (Румен Радев - б.р.) отбеляза, че санкциите са в ущърб на икономическото развитие и в перспектива трябва да се търсят решения, които да водят към устойчив мир с всички възможни средства на дипломацията."

Това съобщи сайтът на българското президентство в 17,56 часа днес.

Радев е заявил това в Полша, където е на официално посещение. Той говори на съвместна пресконференция с полския си колега Анджей Дуда.

По-рано - в 14,25 часа, ТАСС предаде съвсем различно съобщение.

Според руската агенция Радев заявил, че наложените от ЕС санкции срещу Русия трябва да бъдат отменени.

"В икономически смисъл тези санкции вредят. Ако говорим за българския бизнес, ние гледаме негативно на това. Санкциите не могат да продължават безкрай", казал Радев.

И допълнил, че бизнесът не трябва да страда заради политически решения.

"Затова се надявам, че те (санкциите - б.р.) ще бъдат отменени", констатирал Радев според ТАСС.

В информацията на президентството няма и дума за призив за вдигане на санкциите.

Същото се отнася и за информацията на БТА.

Тя гласи следното:

"По темата за сигурността имаме пълно единомислие, Европа е изправена пред редица важни предизвикателства - и отвътре, и отвън", каза президентът Румен Радев на пресконференция с полския си колега Анджей Дуда във Варшава.

"Що се отнася до заплахите пред Европа, тероризма, решаването на мигрантската криза - с президента Дуда имаме ясна позиция, че това е проблем, който изисква единно европейско решение, което трябва да съблюдава суверенитета на отделните държави, трябва да гарантира тяхната сигурност", заяви президентът Радев.

Той благодари на полската страна за безусловната подкрепа за членство на България в Шенген. При положение че България е изпълнила всички технически изисквания от 2011 г., мислим, че не е справедливо България да не бъде в Шенген, заяви Радев. Президентът благодари на полската страна и за подкрепата по линия на Фронтекс за охрана на външните граници. Трябва да е ясно на всички държави членки, че външните граници на ЕС не са границите на България, Гърция, Италия, а са наши общи граници и трябва да има реална солидарност с реални действия в подкрепа на тези държави, отбеляза Радев. Той благодари и за цялостното разбиране и подкрепа за овладяването на мигрантските потоци и борбата срещу каналджийството.

Ето какво предаде и БНР:

В икономически план санкциите срещу Русия вредят и не могат да траят до безкрай, смята българският президент. Според него трябва да се търсят решения с всички средства на дипломацията, без от това да страда бизнесът. Санкциите са общоевропейско политическо решение и президентът изрази надежда, че в даден момент те ще бъдат отменени.

Свързахме се с колеги от Полша. Те съобщиха за Клуб Z, че според полската агенция ПАП Румен Радев е казал, че санкциите трябва да бъдат вдигнати. Но според тях е изтъкнал, че това трябва да стане в бъдеще.

 
В информацията от президентството са цитирани и думите на Радев, че европейските държави днес имат равен глас в ЕС, но са необходими усилия за повишаването на стандарта на живот в страните от Източна Европа и за създаването на по-големи възможности за гражданите в този регион. Това е истинският път за постигането на реална конвергенция в Европа и за изграждането на един по-силен и сплотен съюз.

Радев и Дуда призоваха за засилване на подкрепата на ЕС за инициативата "Три морета", която има за цел да подобри транспортната, енергийната и комуникационната свързаност в Източна Европа.

Двамата президенти изтъкнаха доброто двустранно сътрудничество в сферата на сигурността. Радев благодари на Дуда за съществения полски принос в рамките на ФРОНТЕКС за охраната на българските граници. Те изразиха позиция, че България е изпълнила още от 2011 г. всички критерии за членство в Шенгенското пространство и това трябва да бъде признато от всички държави-членки. Иначе страната ни не може да бъде напълно ефективна в охраната на външните граници на ЕС.

Обсъдена е била и възможността за участието на Полша в процеса на модернизация на българските въоръжени сили.

Анджей Дуда изрази подкрепата на Варшава за предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС. Според него България и Полша споделят много общи позиции в рамките на европейския дневен ред.

Нарастването с 20 на сто на икономическия обмен между България и Полша, който за 2016 г. достига 1,6 милиарда евро, е предпоставка за последващо разширяване на партньорството в двустранната търговия и инвестициите.

В отговор на журналистически въпрос след края на срещата какво трябва да се направи, за да се запази единството в Европа след референдума в Каталуня, Румен Радев заяви, че ЕС трябва да работи за преодоляване на изострените социални неравенства, а след това и на засилващия се национализъм.

”Трябва да направим така, че богатите да мислят по-отговорно за приобщаването на бедните и изоставащите. Тези принципи трябва да  бъдат ежедневен ангажимент и политика с реални действия”, смята българският президент.

Радев се срещна също с полската премиерка Беата Шидло, маршала на Сейма Марек Кухчински и заместник-председателя на Сената Михал Северински.