Руското военно министерство е подготвило проектозакон, с който на професионалните военни и другия военен състав се забраняват публикации в социалните мрежи. И особено качването на селфита.

Според проекта снимки, видеоклипове и други материали, качени в интернет, могат да разкрият на неприятеля военни детайли. Автоматичната геолокация може да покаже къде е разположена дадена военна единица. Законът ще засяга военните, които могат да бъдат изпращани на служба извън страната, съобщава Би Би Си.

Публикации в социалните мрежи на руски войници показаха например, че има части, дислоцирани в Украйна и в Сирия.

През юли 2014 г. журналистката от Би Би Си Мирослава Пеца пусна в туитър снимка в публикация на руски войник, който гордо докладва, че са пренесли ракети "Град" на проруските сили в Украйна.

Русия анексира полуострав Крим през март 2014 г., а през следващия месец сепаратистите овладяха голяма част от Донецк и Луганск. Украйна и западните правителства обвиниха Русия, че снабдява сепаратистите с оръжия. Москва призна само, че някои руски "доброволци" помагат на отцепниците, но отрече, че е пращала редовна войска.

Във видео в You Tube репортерът за Vice News Симон Островски обясни как публикации на руски офицер в социална медия му помогнаха да потвърди пряката роля на руските военни в сраженията в Източна Украйна.