Световният шампион Германия и Англия си осигуриха класиране на мондиала догодина в Русия и на теория. Снощи започна предпоследният кръг на квалификациите в Европа.

В група С бундестимът спечели с лекота с 3:1 на терена на Северна Ирландия, след като още в 21-вата минута водеше с 2:0. Германците са недостижими с 27 точки на върха, а ирландците са твърдо втори с 19 и ще се надяват на бараж. Припомняме регламента - един от подгласниците в 9-те групи ще отпадне, а останалите 8 ще играят баражи. 

След края на надпреварата ще се сравнява активът на вторите. 

В двубоите без значение от гр. С Чехия би Азербайджан с 2:1 като гост, а Норвегия разгроми Сан Марино с 8:0.

В група F Англия изигра незадоволителен мач срещу Словения на "Уембли" и щастливо стигна до 1:0 в добавеното време с гол на Хари Кейн. Така островитяните натрупаха 23 т., следвани от Шотландия със 17, Словакия с 15, Словения - 14, и т.н.

На 8 октомври в пряк сблъсък за второто място словенците приемат шотландците. Словаците пък домакинстват на Малта и могат да се окажат щастливи подгласници, ако футболистите от "високата земя" направят грешка в Любляна.

В гр. Е тимът на Полша разгроми Армения 6:1 като гост, а таранът на "Байерн" (Мюнхен) Роберт Левандовски реализира хеттрик. Дания пък изкова ценен успех на терена на Черна гора - 1:0, а Румъния се справи у дома с Казахстан - 3:1.

Поляците имат 22 т., датчаните са с 19, а черногорците - 16. В неделя лидерът приема Черна гора и се нуждае само от точка, за да си осигури визите за мондиала. В същото време Дания посреща Румъния и дебне "дружина полска" за грешка.

Вицешампионът от Бразилия 2016 - Аржентина, е под сериозна опасност да пропусне световното. Меси и компания продължават със слабите изяви. През миналата нощ "гаучосите" направиха 0:0 с Перу в пряк сблъсък за петото място, което осигурява бараж срещу Нова Зеландия.

Директно се класират първите четири, а тези места сега се заемат от Бразилия - 38 т., Уругвай (28), Чили (26) и Колумбия (26). Аржентина и Перу имат по 25. И тук до края на квалификациите остава един рунд.

Аржентинците гостуват на Еквадор, а Перу и Колумбия се изправят в пряк сблъсък. Чили пък ще пътува до Бразилия, тимът на която вече грабна квота и играе само за чест.

Само победа върши работа на "гаучосите", но тя ще дойде трудно в разредения въздух в Кито. При успех двукратните световни първенци ще си осигурят най-малко петото място.