Докладът за националната сигурност за 2016 г. предизвика ожесточени политически спорове заради споменаването на Русия в негативен контекст. А именно - че от нея произлизат определени заплахи за националната ни сигурност. БСП и "Атака" отправиха обвинения към авторите на доклада, упреквайки ги в непрофесионализъм. От ГЕРБ пък плахо се защитиха, като отговориха, че определени фрази се вадят от контекста. В крайна сметка докладът бе приет от парламента преди дни.

Не е сигурно обаче дали дори депутатите, които го гласуваха, са го прочели. Ето какво точно пише в доклада по темата за Русия. Мястото, отделено на тази тема, е твърде малко, само няколко абзаца.

"Действията на Русия са източник за регионална нестабилност и заплашват нашата основна цел за единна, свободна и мирна Европа. Нарастват предизвикателствата пред сигурността най-вече в региона на Балтийско и Черно море, както и в източната част на Средиземно море, където Русия засилва своите военни способности и увеличава военните си дейности. Към това се добавят и продължаващите конфликти в периферията на европейския континент и в съседните региони, които се превръщат в източник на трайна нестабилност и несигурност.

Интензивното усиливане и модернизация на руските военни способности на територията на незаконно анексирания Кримски полуостров, продължаващите действия за неговото интегриране в икономиката, социалния и политически живот на Русия, както и разширеният излаз на тази страна до акваторията на Черно море, вкл. до енергийните залежи в него, продължи да води до трайно нарушаване на геостратеическия и военния баланс в Черноморския регион. Липсата на напредък в уреждането на "замразените" конфликти в Приднестровието, Абхазия и Южна Осетия и в изпълнението на Минските споразумения по Източна Украйна също така допринасят за запазване на високите нива на конфликтиния потенциал в региона.

Влошаването на отношенията на Руската федерация с НАТО и ЕС поставя пред сериозни изпитания изградената Европейска архитектура за сигурност. Неизпълнението и избирателното прилагане от Русия на фундаментални международни договори в областта на конвенционалните оръжия, незачитането на териториалната цялост на независими държави, информационната война и масовото използване на хибридни стратегии подкопават доверието и значително затрудняват връщането към диалога и намирането на трайни политически решения, свързани със сигурността в Европа. За задълбочаването на кризата в отношенията спомагат интензивните опити на Русия за възстановяване и разширяване на сферите на влияние чрез действия във военната, икономическата и културната сфера, представяни в някои случаи като равноправно и взаимноизгодно сътрудничество и дори като помощ за защита на националната идентичност и суверинитет".

Веднага след това има още един абзац, в който думата Русия не се споменава. Има обаче достатъчно основания да се мисли, че и този абзац касае политиката на Москва:

"Тенденциите в развитието на международната среда очертават преобладаващо хибриден характер  на бъдещите рискове и заплахи за страната ни. Предизвикателствата, породени от хибридните заплахи  продължиха да казват влияние върху вътрешнополитическата обстановка в отделни държави не само в Европа, но и отвъд Атлантическия оекан. Безпокойство предизвикват опитите на чужди държави за формиране на обществено мнение чрез дезинформация, пропагандни кампанияи, медийна манипулация, използване на социалните мрежи за лансиране на подвеждаща информация, финансиране на партии и популистки организации, инциативи на популистки партийни лидери, за манипулиране на групи избиратели и за предизвикване на объркване сред населението и др."

Всеки, разбира се, има право на свое мнение за това доколко тези думи дават адекватна оценка на запалахата от страна на Русия спрямо България.