Григор Димитров е на полуфинал на турнира от АТП 500 в Пекин след пореден оспорван мач - 7:6 (5), 4:6, 6:2 срещу испанеца Роберто Баутиста Агут.

Двубоят продължи два часа и половина.

На последното стъпало преди финала Димитров ще спори в събота срещу Рафаел Надал, победил Джон Иснър (САЩ) с 6:4, 7:6(0). През миналата година българинът игра за титлата в Пекин и загуби от Анди Мъри. На четвъртфинал преди това той записа единствената си засега победа на испанеца - 6:2, 6:4.

В останалите 8 двубоя помежду им досега победата вземаше световният №1.

Добрата новина за Димитров е, че той печели в китайския мегаполис, без да играе най-добрия си тенис - така поне бе в трите двубоя досега, в които той имаше труднопреодолими съперници. Друга добра новина е, че в решителни моменти демонстрира здрава психика.

Лошата е, че до края на надпреварата остават още по-силни противници, но това е в реда на нещата.

Срещу Баутиста Агут, с когото имаха разменени победи до момента, Григор стигна до точка за пробив още в първия сервис гейм, но ибериецът оцеля.

Брейкът стана факт за 3:2. Но моментално последва рибрейк - 3:3. До края на сета съперниците като цяло печелеха без проблеми подаванията си и логично се стигна до тайбрек. 

Димитров трябваше да прави обрат и той успя да го осъществи, дръпна в резултата, а при 6:5 стигна до сетбол и поведе с 1:0, след като Агут прати топката в аут.

И втората част вървеше равностойно до средата, когато испанецът проби, а губеше с 0:30. Помогна му Григор, който направи непредизвикани грешки, последната бе двойна.

До края опитният испанец не срещна особени трудности и изравни сетовете - 1:1.

В тези минути Агут играеше все по-уверено. Той имаше предимство при по-продължителните разигравания, което е логично предвид стила на двамата. В третия гейм испанецът сериозно смути Димитров, който бе изправен пред две поредни точки за пробив. Справи се и поведе с 2:1.

Това се оказа ключовият гейм в сета, тъй като в следващия Григор направи брейк на нула и дръпна с 3:1. Последва 4:1. След разменени геймове българинът реши да не чака своя начален удар и отново проби Агут, като последната точка дойде елегантно и красиво - 6:2 и 2:1 сета.

На трибуните отново имаше няколко български флага, развявани и от китайци.