Това, което се случва с оръжейния завод "Емко", е беззаконие, заяви бившият министър на отбраната Бойко Ноев пред Нова телевизия.

"Отнемането на лиценза за търговия е пълна измишльотина, той никога не е бил свързан с каквато и да е производствена или съхранителна дисциплина, двете неща са съвършено различни", категоричен бе той. 

Според него предприятието е "натискано и принудено да падне на колене с всички възможни инструменти на държавата заради това, че е придобило акциите на "Дунарит". 

"Причината е, че акциите не станаха собственост на офшорката "Виафот" (б.р. - индиректно свързвана с депутата от ДПС Делян Пеевски) по незаконен начин. Затова от юли върху "Емко" се стоварва цялата държавна машина. Или по терминологията на премиера Бойко Борисов: "Пращаме качулките." Както пратиха качулките в КТБ и разрушиха банката, ситуацията е същата", подчерта Ноев. 

Той обвини министъра на икономиката Емил Караниколов, че е инициирал цялата атака.

"Министърът лъже, досега не е казал една истина. Той излъга депутатите, че проблемът е в лиценза и спазването на закона. Няма такъв закон. Цялата атака срещу "Емко" беше организирана по негово предложение чрез вкарването на извънредна точка на Комисията на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност", допълни бившият военен министър.

Лицензът на "Емко" за износ и внос на продукти, свързани с отбраната, беше замразен в началото на лятото заради нередности при складирането на боеприпаси, установени от службата за контрол на оръжията към МВР. Заради това предприятието не успя да изпълни договор за износ на продукция за Индия, а държавата пренасочи изпълнението му към "ВМЗ Сопот". 

"Атаката продължава. В "Дунарит" се извърши операция за пране на пари. Учудвам се как ДАНС и прокуратурата не са се самосезирали. Борисов не го ли информират, че от "Виафот" през една друга фирмичка - "Дипи", собственост на Добрин Иванов, изкупуват и прехвърлят дългове на държавата и изведнъж те се появяват като кредитори", почуди се Ноев. 

 

"Твърдя, че лица и групи с частни интереси използват държавната машина, за да постигат своите интереси. Продукцията, приета от "Кинтекс" с протокол, казват, че сега не може да се експедира. Това е фрапантно беззаконие. Нищо няма да приключи. Лицензът ще се върне или не, но продукцията остава на пристанището.  Възмутително е, че премиерът не отделя внимание на това. Не съм чул какво казва вътрешният министър, който е специалист по боеприпаси. Главният секретар пък казва, че имало опасност от тероризъм. Как е възможно това да се говори - борбата с тероризма е функция на държавата, а не на частните фирми", заключи Ноев. 

Днес се очаква Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност да вземе решение относно замразения лиценз на "Емко". На заседанието съветът ще разгледа становището на МВР след извършените проверки в оръжейната фирма.