Когато в сряда започна търговията на испанската борса, акциите на Oryzon Genomics нямаха спиране. 5 на сто, 10 на сто, 15, 20, 25, 30. Едва при 33% плюс приключи покачването на акциите на предприятието за биотехнологии. При това не ставаше дума за колосално откритие. Не, Oryzon Genomics просто беше сменило седалището на фирмата – от Барселона в Мадрид. Вън от Каталуня!

Вложителите празнуват. Това е първото предприятие, което напуска Каталуня след противоконституционния референдум, белязан от полицейско насилие. Десетки, стотици други предприятия биха могли да последват примера – може би, когато парламентът в Барселона обяви отцепване от Испания. След подобен „Каталекзит“ изобщо не е ясно кой в автономната област Каталуня ще има думата. Няма отговор и на въпроса дали ще има бъдеще в ЕС и на вътрешния европейски пазар.

“Когато предприятия се опасяват, че за продължително време ще попаднат в неясно правно положение, то много от тях ще се изнесат. Това може да стане твърде бързо”, казва икономистът Екарт Вьортц, координатор по изследванията на мозъчния тръст “Барселонски център за външна политика”.

Вьортц далеч не е единственият, който отправя подобно предупреждение.
От Американско-испанската търговска камара също твърдят, че много американски фирми незабавно ще се изнесат от Каталуня.

Непознат терен

Също и някои водещи сред 800-те германски предприятия в региона са изработили план "Б", за да го извадят от чекмеджето в случай на нужда.

“И сега икономиката тук страда от значителна правна несигурност. След референдума сме на непознат терен”, казва Албрехт Петерс, президент на Сдружението на немски говорещите ръководители на предприятия с централа в Барселона.

Какво ще последва след обявяването на независимост от страна на каталунския парламент, оповестено за идния понеделник? Ще отнеме ли централното правителство в Мадрид статута на автономия на Каталуня? Ще отзове ли регионалното правителство? Ще склони ли просто така премиерът Карлес Пучдемон да го свалят от власт? Ще има ли отново масови демонстрации и стачки, както беше във вторник? Ще упражнят ли отново насилие испанската полиция и паравоенната Гражданска гвардия, чиито сили все още са в Каталуня? Ясно е едно - предприятията в региона трябва да са готови за седмици наред хаос.

Голяма е и загрижеността, че при отцепване регионът няма място в ЕС. Ако действително Република Каталуня бъде призната за суверенна нация и вече няма да е част от Испания, то тогава тя ще е вън от обединена Европа. А така и извън безбариерния вътрешен пазар. В такъв случай индустрията на Каталуня я очакват мита при износ на стоки в Испания или други държави от ЕС. Тези пазари съставляват 80 на сто от целия износ на Каталуня.

Каталуня не би се върнала бързо в ЕС.

“Присъединяването към ЕС в най-добрия случай би отнело няколко години, и то в случай, че Испания няма да го блокира. Тези няколко години ще са достатъчни за нанасянето на огромни икономически щети”, казва икономистът Вьортц.

Нито Барселона, нито Мадрид искат да направят първата крачка

Напълно неясна е и икономическата политика на една бъдеща Република Каталуня. Зад сегашното регионално правителство са партии с християндемократична, либерална, лява и комунистическа нагласа. Нищо не ги обединява освен едната цел – независимост. Ако тя бъде обявена, би могъл да настъпи политически хаос.

Един от най-влиятелните испански предприемачи - Хуан Роч, бие тревога:

“Като испанец и човек съм особено загрижен и уплашен. В Испания съществува много сериозен проблем. Политиците, а това им е работата, трябва да решат този проблем с диалог и разум.”

Понастоящем обаче нито Барселона, нито Мадрид са решени да направят първата крачка. А в телевизионното си обръщение в нощта срещу сряда испанският крал Фелипе нито веднъж не спомена думата „диалог“.

------

* Препечатваме с малки съкращения публикацията на Клаус Хекинг в сп. “Шпигел”. Преводът е на Клуб Z.