25 на сто от германците се обявяват за повторен вот, след като на 24 септември големите партии загубиха доверие, а в националния парламент – Бундестага, за първи път влиза евроскептичната и крайнодясна партия „Алтернатива за Германия“ (АзГ). Това сочат резултати от проучване на социологическия институт YouGov.

Според анализа броят на гражданите, обявили се за повторни избори – 25 на сто, е значително по-висок от онези, които биха желали формирането на широка коалиция между десницата на Ангела Меркел и социалдемоктратите – 16 на сто. 

За задаващата се коалиция от 4 политически сили, така наречената "Ямайка" (ХДС на Меркел, баварския ХСС, либералите и зелените) се обявяват 38 на сто от запитаните.

Изненадата при социологическото проучване е, че избирателите на крайнодясната "Алтернатива за Германия", която на вота на 24 септември получи впечатляващите 12,6 на сто подкрепа и за пръв път изпраща свои депутати в Бундестага, категорично се обявяват за предсрочни избори – цели 62 на сто. Точно за тази опасност предупреждават видни политици и социолози - при евентуален повторен вот АзГ би получила още по-голяма подкрепа.

Повторни общи избори желаят също 38 на сто от поддръжниците на крайната левица - "Левите“, и 32 на сто от симпатизантите на социалдемократите. По-различно е при либералите от Свободната демократическа партия (СвДП) - едва 17 на сто се обявяват за предсрочен вот, а при екопартията Съюз 90/Зелени - 14 на сто.

Какви са настроенията сред избирателите на Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлерката Ангела Меркел и на баварския й съюзник - Християнсоциалния съюз (ХСС)? Едва 6 на сто от техните избиратели желаят повторни избори. 55 на сто се обявяват за коалиция "Ямайка" - ХДС/ХСС, либерали и зелени. Коалицията е наречена според цветовете на националния флаг на Ямайка – черно, жълто и зелено, които цветове пък са традиционни за ХДС/ХСС - черно, жълто за либералите и зелено за  екопартията.

Сред симпатизантите на социалдемократите 28 на сто се обявяват за широка коалиция с консервативния блок на Меркел, каквато лидерът на социалдемократите Мартин Шулц категорично отхвърля. Значително мнозинство за коалиция "Ямайка" има сред зелените – 70 на сто, а при либералите – 62 на сто.

В историята на Федералната република никога не е имало предсрочен вот поради лош изборен резултат. Всички политици се съобразяват с народния вот. Тази година той е в полза на широка коалиция – консерваторите на Меркел и социалдемократите, или "Ямайка" - консерватори, либерали и зелени. Засега текат първите сондажни преговори и резултатите от тях са в полза на пъстрата коалиция. По конституция е определен единствено срокът за конституиране на националния парламент – Бундестага, до месец след общите избори. В конкретния случай датата е 24 октомври, точно на тази дата се свиква новият парламент.

За съставяне на ново правителство няма законов срок. На теория коалиционните преговори могат да продължат дори до следващите избори, но такъв прецедент няма. До формирането на нов кабинет действа предишното правителство.

И накрая – въпреки сложната политическа обстановка след парламентарните избори от 24 септември в Германия не се задават нови парламентарни избори. То би било все едно да кажеш на избирателите:

"Пуснахте погрешната бюлетина, поправете грешката си."