След като вчера успя да парира избирането на "любимеца" на определени кръгове Стефан Милев за и.ф. председател на СГС, днес председателят на ВКС Лозан Панов внесе в Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предложение за поста да бъде избран Красимир Машев.

Както Клуб Z писа, вчера Панов номинира инцидентно след кратка пауза на заседанието на съдийската колегия Десислава Попколева, след като се разбра, че шефката на горната инстанция - Даниела Дончева (САС) е номинирала досокорошния прокурор и бивш и.ф. и на районния съд Стефан Милев.

Кандидатурата на любимеца на предишното монолитно мнозинство Милев обаче събра едва 4 гласа, като членове на съвета дори го определиха като "циничен". Не събра нужните 8 вота и Десислава Попколева, която пък е желанието на общото събрание на самия съд. Срещу Панов се чуха и критики от колегията - защо прави номинации в последния момент "на масата".

Така ще има нова процедура, а днес от съобщението на ВКС става ясно, че в качеството си на горестоящ административен ръководител и член на ВСС Панов е внесъл предложение за Машев, който е съдия в Софийския апелативен съд.

Председателят на ВКС пише, че очаква с това предложение да обедини гласовете на членовете на Висшия съдебен съвет, като подчертава, че този избор има за цел недопускане на блокирането на организацията на работа в съда, осигуряване и продължаване на неговото функциониране, както и административното обезпечаване на дейностите на съда, включително работа с граждани и други институции.

„Председателят на окръжния съд, респективно на Софийския градски съд... осъществява... организационни и ръководно-административни функции, за изпълнението на които се изисква висок професионализъм и безупречни морални качества. Посочените качества са изискуеми за всеки ръководител, който следва да е гарант за отстояване на принципите за независимост на съдебната власт, върховенството на закона, прозрачност и недопускане на порочни и нерегламентирани практики.

В този смисъл и в Кодекса за етично поведение на българските магистрати са въведени специфични правила за етично поведение на административни ръководители. Ето защо, считам, че Красимир Атанасов Машев – съдия в Софийския апелативен съд, притежава тези високи морални и професионални качества, необходими за изпълнение на функциите на административен ръководител – председател на Софийския градски съд“, пише Панов до Съвета.

В предложението е посочено, че съдия Красимир Машев е завършил юридическото си образование в СУ „Климент Охридски“ през 1999 г. Той има над 17 години юридически стаж, от които 12 години като съдия (за сравнение - предложеният Стефан Милев, щеше да оглави най-важния окръжен съд в страната със съдийски стаж от 1 година и 26 дни, включително тези като и.ф. шеф на Районния, б.а.)

„Уверен съм, че предложената от мен кандидатура безспорно отговаря на облика на административен ръководител и притежава необходимите качества за успешно справяне с работата на административния ръководител. Изразявам личната си убеденост, че съдия Красимир Машев има доказан авторитет и качества и ще се ползва с уважението на своите колеги и съдебните служители и ще получи необходимата подкрепа при изпълнение на функцията на председател и ръководител на най-големия и натоварен съд в страната – Софийския градски съд“ – подчертава Лозан Панов.