Лесно е да се съгласим с твърдението на американският президент Доналд Тръмп, че севернокорейският лидер е луд. Според заместник-директора на Корейската мисия на ЦРУ Йон Сук Ли обаче, той е по-скоро рационален играч, който има ясна дългосрочна цел - да осигури оцеляването на режима.

"Да се събуди една сутрин и да реши, че ще взриви ядрена бомба над Лос Анджелис е нещо, което Ким Чен Ун вероятно няма да направи", казва Йон Сук Ли. "Той иска да управлява дълго и да умре спокойно в леглото си един ден."

За американското разузнаване и дипломация разбирането на тази цел е ключово, за да се избегне възможен конфликт.

"Последният човек, който би искал конфликт на полуострова, е Ким Чен Ун", казва Ли. "Имаме скронност да подценяваме консерватизма на тези авторитарни режими."

Ким не иска война със САЩ, но смята, че ключово за поддържане на стабилността на властта си е да поддържа напрежението, смятат Йон Сук Ли  и Майкъл Колинс, зам.-директор на центъра за Източна Азия и Тихоокеанския регион на ЦРУ.

"Северна Корея е политически организъм, който процъфтява при конфронтация", казва Ли.

Откакто наследи баща си Ким Чен Ир, Ким Чен Ун полага усилия да консолидира властта си чрез насилие както в собствената си страна, така и чрез поддържане на международно напрежение.

"Дългосрочната цел на Ким е да постигне голямо споразумение със САЩ и да премахне американското присъствие от Корейския полуостров", казва Ли и добавя, че Ким иска също да направи страната си световен играч.

Действията на севернокорейския лидер показват, че той не се страхува, че Китай може да отегли подкрепата си за режима или че САЩ могат да започнат война - два ключови фактора, които са пречели на смелостта на Пхенян в миналото. Въпросът според експерите е колко далеч ще стигне Ким.

Колинс смята, че Пекин трябва да избере дали да жертва отношеията си с Вашингтон за предимствата, които му дава подкрепата на Пхенян.

"Стратегическата цел на Китай е да ядоса САЩ и да поддържа разделението на полуострова", смятат двамата анализатори.

"Първо и най-важно - Ситуацията в Северна Корея е тест за това какво иска Китай в отношенията си със САЩ."