Какво е общественото мнение към проблема със Северна Корея сред хората в различни държави? Има сериозен страх, че може да бъде използвано ядрено оръжие, но много малко желание за военен отговор.

Това показват даннните от експресен сондаж на Gallup International Association сред 14 държави по света.

- 43% от анкетираните вярват, че е вероятно Северна Корея да достигне в действията си до използване на ядрено оръжие, а 46% са на обратното мнение.

Сондажът, който отразява мнението на повече от 1 милиард души от световното население (Австралия, Австрия, България, Великобритания, Виетнам, Германия, Италия, Пакистан, Русия, САЩ, Франция, Хонконг, Южна Корея и Япония), сочи, че всеки десети смята употребата на ядрено оръжие за „много вероятна“. Страните, където тези опасения са най-високи, са Пакистан (с дял от 51% смятащи, че употребата на ядрено оръжие от страна на КНДР е вероятна), Австрия (49%) , Австралия (48%), Германия (48%), Великобритания и САЩ (по 46%).

Япония (с 45%) е значително по-притеснена от съседката на Пхенян Южна Корея (35%).

Най-ниски нива на притеснение се отчитат в Русия (23%) и България (36%).

- В страната, която е под най-голям пряк риск - Южна Корея, общото съотношение между „вероятно е“ и „не е вероятно“ е 1:2 в полза на „не е вероятно“.

- Проучването показва, че мирно дипломатическо решение на кризата в Северна Корея е преобладаващо предпочитано пред военно решение - средно над 3/4 от анкетираните предпочитат на дипломацията да се даде още време. Дипломатическо решение е почти единодушното предпочитание в Русия (96%), докато Пакистан и Япония показват еднакви дялове - 51% подкрепят дипломатическото решение, 49% - военните действия. Всеки трети (34%) в Южна Корея предпочита военната опция, а дипломацията събира подкрепа от 66%.