Асоциацията на европейските журналисти в България (АЕЖ) призовава медийната гилдия да се солидаризира с колегата от Нова телевизия Виктор Николаев, към когото бяха отправени заплахи от представители на управляващите в ефира на предаването "Здравей, България" в петък. Това се казва в позиция на асоциацията по повод поведението на депутата Антон Тодоров и на вицепремиера Валери Симеонов.

"Считаме, че е редно българските медии да бойкотират силните на деня, които открито подлагат журналисти на натиск и демонстрират пренебрежение към свободата на словото, което е основен гарант за съществуването на едно демократично общество", изтъкват от АЕЖ.

Според асоциацията думите на Симеонов и Тодоров по същество представляват опит за цензура, тъй като ясно показват, че неудобните към управляващите въпроси не само не са желани, но и ще доведат до действия срещу журналиста, който ги задава.

"Изказванията са демонстрация на отношението на управляващите към медиите. Те не искат независими журналисти, които да бъдат коректив на властта, а статисти, които просто да предават посланията на силните на деня", казват още от АЕЖ.

От асоциацията припомнят и атаката, която евродепутатът Николай Бареков започна срещу различни журналисти, изразяваща се в подаването на бутафорни сигнали срещу тях до правоохранителните институции.

"Това показва, че натискът върху медиите не е изолирано явление, а всекидневна практика на политическата класа, която очевидно цели едно - пълно заглушаване на критичните гласове. Според последното проучване за свободата на словото на АЕЖ-България от 2017 г. 59,1% от отговорилите журналисти смятат, че външният натиск е сред най-големите заплахи за свободата на словото в страната, а 65% твърдят същото за вътрешния натиск."

Това се казва още в позицията на АЕЖ.