Голямо преувеличение е, че Русия е заплаха за България, смята бившият икономически министър в първото правителството след разпадането на Съветския съюз.

"Това, че Русия е заплаха за България е голямо преувеличение", заяви Андрей Нечаев пред "Денят с Веселин Дремджиев" по ТВ+.

В доклада за състоянието на националната сигурност за 2016 г. се казва, че Русия е една от най-големите заплахи за националната сигурност на България. Той беше приет от депутатите със 104 гласа "за", 96 "против" и без въздържали се. 

"В "Газпром" са обидени", каза той. "Но Русия не е само "Газпром". Повечето руснаци имат добри чувства към България. Най-малко десетки хиляди руснаци имат имоти, делови и бизнес интереси в България."

"Голяма част от управляващите, както и децата им, държат активите си на Запад и в този смисъл те са ориентирани към Европа неволно. Това е сериозно противоречие, защото от една страна ръководството на Русия изостря отношенията си с Европа, а от друга страна се страхува да докара твърде далеч това изостряне."

Андрей Нечаев е в България за представянето на книгата на Егор Гайдар "Гибелта на една империя. Поуки за съвременна Русия". Сега той е лидер на партията в опозиция "Гражданска инициатива".

"Смятам, че Путин ще е наш президент и през 2018 г. и изобщо не изключвам, че и през 2024 г. също ще стане президент", коментира Нечаев предстоящите президентски избори в Русия.  "Защото ако не е президент, няма 100% гаранция за неговата лична сигурност."

Относно анексирането на Крим през 2014 г., Нечаев заяви:

"Несъмнено в този случай руското ръководство наруши международното право. От друга страна трябва да отбележим, че остновната част от руснаците смятаха Крим за руска територия. Можем да имаме огромен брой претенции за това как беше проведен референдумът в Крим, но смятам, че дори да беше проведен честно, така или иначе повечето биха гласували за същото положение."

Лидерът на опозиционната партия "Гражданска инициатива" коментира дислоцирането на миротворци в Източна Украйна:

"Всички са единодушни с едно малко изключение - къде ще се намират тези миротворци. Руското ръководство смята, че трябва да са границата на контакта между силите на Източна Украйна и Киевското правителство,  а правителството в Киев смята, че те трябва да са на границата с Русия. Дали може да бъде намерен компромис, не мога да кажа."

Попитан каква е причината за издигането във властта на Владимир Путин, бившият икономически министър отрече той или Гайдар да имат принос към това:

"Работата е там, че най-близкото обкръжение на Елцин и в крайна сметка самият той смятаха, че властта може да бъде защитена от човек, свързан със силовите структури, който е излязъл от тези структури."