Сигналите за корупция задължително съдържат трите имена и подпис на подателя. Анонимни сигнали не се разглеждат и регистрират. Това е записано в законопроекта на БСП за противодействие на корупцията сред лица, заемащо висши публични длъжности.  Законопроектът вече е внесен в парламента.

В първоначалния вариант на законопроекта на социалистите нямаше изрична забрана за анонимни сигнали. В него беше само записано, че се предвижда защита на лицата, подали сигнал за нарушение. Според първоначалния проект всеки, който разполага с данни за корупционни прояви за лице, заемащо висша публична длъжност, може да подаде сигнал, като за такъв се приема и публикация в средствата за масово осведомяване. Изрично бе записано какво се случва, когато сигналът съдържа трите имена на подателя и неговия единен граждански номер, адрес, телефон, факс, електронен адрес и подпис.

Във внесения законопроект комисията също ще може да се самосезира по публикации в медиите, включително и ако те не са подписани. В тези случаи за техен автор ще се смята главният редактор на медията.

За разлика от БСП в проекта на ГЕРБ, който също вече е внесен в парламента, бе записано още в самото начало, че анонимни сигнали не се разглеждат и не се препращат по компетентност. Все пак от ГЕРБ са допълнили, че лице, което е уволнено, преследвано или по отношение на което са предприети действия, водещи до психически или физически тормоз, заради това, че е подало сигнал, има право на обезщетение за претърпените от него имуществени и неимуществени вреди по съдебен ред.

Анонимните сигнали бяха основната причина, поради която в миналия мандат антикорупционният закон, изготвен от екипа на Меглена Кунева, не бе приет от парламента. Тогава единствено от ГЕРБ подкрепиха с гласуване Реоформаторския блок, но неофициално депутати от партията също бяха против тези сигнали.

Основното възражение срещу анонимните сигнали е, че чрез тях комисията, която ще разследва корупцияра, ще се превърне в политическа "бухалка" за неудобни на властта хора. Защитниците на сигналите изтъкват, че те са важна възможност за борба с корупцията, особено в по-малките населени места,

Очаква се новият закон за борба с корупцията да бъде приет до края на годината от парламента, за да бъде отчетено това в годишния доклад на ЕК в началото на следващата година.