Американският президент Доналд Тръмп обяви "затишие пред буря", предаде Ройтерс.

Той направи това снощи, след като обсъди Иран и Северна Корея с висши военни в Белия дом.

 

 

"Знаете ли какво представлява това?", попита Тръмп журналистите, които го снимаха в столовата заедно с първата дама Мелания, военните и техните съпруги преди началото на вечерята.

И отговори сам:

"Може да е затишие пред буря."

На въпрос каква е тази буря, той отвърна:

"Ще видите."

Всичко това стана под звуците на класическа музика в Синята зала, където се състоя вечерята с военните, отбелязва Ройтерс.

От Белия дом засега не са отговорили на молбата за пояснение на изказването на президента.

Преди това Тръмп обсъди с военните заплахата от Северна Корея и как да се попречи на Иран да се сдобие с ядрено оръжие.

"В Северна Корея нашата цел е премахване на ядрените оръжия - заяви той. - Ние не можем да позволим на този режим да заплашва страната ни или съюзниците ни с невъобразими смъртни случаи. Всички правим това, което трябва, за да попречим това да се случи. И това ще бъде направено, ако трябва, повярвайте ми."

В речта си пред Общото събрание на ООН през септември Тръмп заяви, че САЩ "тотално ще унищожат" Северна Корея при необходимост, за да защитят себе си или своите съюзници.

Снощи американският президент се изказа остро и за Иран, като заяви, че тази страна не действа в духа на споразумението, постигнато със световните сили за прекратяване на ядрената му програма.

Висш представител на администрацията заяви, че се очаква скоро Тръмп да обяви излизане от тази изключително важна сделка.

Тръмп масово назначи на висши постове в администрацията си генерали, припомня Ройтерс. Сред тях е и шефът й, генералът от резерва Джон Кели и съветникът по националната сигурност ген.-лейтенант Ейч Ар Макмастър. Снощи Макмастър, който обикновено ходи в цивилно облекло, беше във военна униформа.

Без да дава специални уточнения, Тръмп поиска от военните ръководители на САЩ да го информират при необходимост за "военни варианти".