Не им се получи на Антикорупционния фонд да подадат сигнал директно до генералния прокурор на Руската федерация Юрий Чайка "на едно гише" - това на българската прокуратура.

В първия ден, след като стана ясно, че двамата главни прокурори Цацаров и Чайка са подписали споразумение, от организацията на Николай Стайков внесоха официален сигнал заради съмнения за корупционно поведение на "пратеника на Путин за "Южен поток" - Александър Бабаков, изнесени в разследване на "Ню Йорк таймс". Медията твърди, че руският депутат Александър Бабаков е предложил подкуп на български зам.-министър във връзка с "Южен поток". Вътре има данни и за асистента на Бабаков - Александър Воробьов.

Освен това от организацията задаваха въпроса - след като и Бабаков, и Воробьов са в т. нар. черни списъци на ЕС и САЩ - със забрана за влизане и запор на активи, кога и на какво основание са посещавали европейската членка Република България, осъществявали ли са самостоятелни срещи с български лица от високите етажи на властта и т.н. Както и докъде са стигнали проверките на ДАНС по въпроса (въпросният зам.-министър на икономиката Божан Стоянов добросъвестно е подал сигнал за това в ДАНС навремето, б.а.).

Това стана на 19 септември... Стайков, който е и от "любимата" на прокуратурата "Протестна мрежа", тогава изрази надежда, че след като сме подписали с Чайка споразумение за "съвместна борба с корупцията, организираната престъпност и тероризма", няма как да не се запретнат ръкави и да му обърнат внимание.

Днес на сайта на фонда има съобщение, че от прокуратурата отказват и му връщат сигнала.

“Във връзка с Ваш сигнал до генералния прокурор на Руската федерация, чрез главния прокурор на Република България, относно проверка на изнесени данни за извършени корупционни престъпления от руски граждани на територията на република България, Ви уведомявам, че сигналът до генералния прокурор на Руската федерация следва да бъде подаден пряко до тази прокуратура, поради което Ви връщам посочения сигнал."

Т.е. - независимо, че сме си толкова близки, Стайков и сие ще трябва да намерят гише на руската прокуратура.

Що се касае до българската част, в отговора пише, че - тя е подадена на СГП по компетентност (там има т. нар. Специализирано звено "Антикорупция", създадено именно от Цацаров и което действа по подобни данни за министри, зам.-министри, депутати и т. н.., б.а.)

"Подаденият до Прокуратурата на Република България сигнал е изпратен по компетентност за проверка на Софийска градска прокуратура, съгласно резолюция на главния прокурор.

С уважение:

Милена Капкова

Прокурорски помощник в кабинета на главния прокурор"

"Това повдига въпроса какво всъщност включва споразумението между двете прокуратури, подписано ден преди подаването на сигнала. В официалното съобщение на прокуратурата беше обявен ангажимент за съвместна борба с корупцията, организираната престъпност и тероризма, без да се обявяват конкретните действия", пишат от Антикорупционния фонд