Фейсбук остро реагира след сутрешните изяви на депутата от ГЕРБ Антон Тодоров и вицепремиера Валери Симеонов, които последователно отправиха многозначителни заплахи срещу водещия на Нова телевизия Виктор Николаев.

С железни нерви той бе принуден да изтърпи две последователни участия, които ще влязат в аналите като едни от най-провокативните персонални атаки срещу журналист в национална медия. 

Пръв бе "медийната хрътка" на ГЕРБ Антон Тодоров. Той подгря с обструкции срещу зададен въпрос, който включваше ключовата дума „шайка“ (част от определенията му, увековечени в заглавие на авторска книга за управлението на ГЕРБ, преди той да стане част от тях). Той заплаши Николаев, че ще му се опразни „столчето“, подобно на колежката му Ани Цолова. 

Следващият участник – шумоизтребителят Валери Симеонов, пък обеща на водещия, че може да му разиграе „Викторгейт“. Стига да е злонамерен, де...

Ето част от реакциите, които последваха във фейсбук: 


Радан Кънев: Борисов си мисли, че е направил гениален ход с Антон Тодоров

„Борисов си мисли, че е направил гениален ход с Антон Тодоров (прочее, още чакам този последният да ме запознае с братовчедите от леля ми партизанката...).
Хем заплашва открито журналисти, хем човекът, според значителна част от общественото мнение, не "притежава способността както да разбира свойството и значението на постъпките си, така и да ги ръководи". И е съответно юридически неуязвим.
Но е точно обратното. 
Бойко, вкарал си в парламента или човек, който съзнателно заплашва журналисти, или човек с тежко душевно заболяване, който трябва спешно да се лекува. 
Не знам кое е, но не е добре... 
И топката е в теб, не в него.

 

 


Илиян Василев: Подобни хора нямат задръжки и говорят неща от кухнята


Тъй като не смятам, че си струва да се коментира Антон Тодоров повече, да ви кажа последно какво ще стане. Той се превръща в пасив за ГЕРБ и способностите му на медийна "хрътка" няма да могат да компенсират пасивите от неговата обикновена липса на възпитание и желанието за себеизява, което нанася непоправими удари на ГЕРБ. 
Очаквам да го обуздаят - т.е. да го изтеглят от медийно участие (което няма как да стане, тъй като е едно пиар на партията да не го праща на изяви, а е друго когато медиите го канят пряко). 
Втората опция е да го "напуснат" от Парламентарната група с две вариации - остава независим и громи всичко с ясното съзнание, че повече парламент няма да види или му отреждат служба някъде, за да мирува.
Подобни хора са особено полезни, защото нямат задръжки и говорят неща от кухнята. Примерно от епизода днес разбирам, че Ани Цолова е уволнена под натиск отвън и от среди, на които Тодоров или симпатизира, или представлява. 
Което пък поставя въпроса остро към Нова защо са допуснали да изпълняват чужда воля и да уволняват под политически натиск? 
Мога и да бъда по-прецизен - Тодоров е приет добре в медиите на Пеевски и като избраник на Борисов може да се свие кръгът на заподзрените за "уволнението" на Ани Цолова до Пеевски или Борисов. Разлика няма.


Николай Слатински: Партията, от която е клиничният случай, носи пълна отговорност


Жалко, че обществото продължава да гледа на всичко като изолиран случай, като личен проблем, като индивидуално решение, като персонална наглост...
Това е политика и ето защо партията, от която е клиничният случай, носи пълна отговорност, че знаейки какъв случай е той, го е сложила в редиците си.
Тази партия е преценила, че точно такъв тип отговаря на интересите и профила й, че той ще обслужва нейните цели и ценности, ще й върши работа, ще й носи позитиви. Защото е част от нея - по манталитет и нрав, защото в някакъв много ясен смисъл той Е Тя. 
И онова, което е станало не е изолиран случай, не е личен проблем, не е индивидуално решение, не е персонална наглост.
То е логично следствие от кадровата политика в дадената партия, то е адекватно отражение, макар и леко хиперболизирано, на нейната същност, то е начинът, по който тя чрез своите лидери причинява и ускорява разпаднето на нраствената и моралната тъкан на обществото, то е форма на нейното съдържание...
Затова и говоря с огромна тревога за случващото се - ден след ден да ставаме все по-уродливо общество.

 

 


Георги Харизанов: Опразнете техните столчета в студиото, а не на водещите

И заплахата на Йордан Цонев е огромен проблем, и тази на Антон Тодоров, и тази на Валери Симеонов.
Търпимостта към такива прояви обаче е още по-голям проблем, защото преклонената главица е тази, която създава хранителната среда.
Опразнете техните столчета в студиото, а не на водещите. Simple as that.

 

 


Любомир Аламанов: Позорно е политици да заплашват журналисти

Антон Тодоров, представител на ГЕРБ към Виктор Николаев, водещ в Нова ТВ: "За такива въпроси уволнявам."
Десет минути по-късно. Валери Симеонов, представител на Патриотите към Виткор Николаев, същия водещ: "Нещо сам останахте да водите, а, как е сега? Искате ли да Ви спретна един Викторгейт?"
Ужасно е, когато представящи се за проевропейско настроени политици заплашват журналисти в ефир. Позорно е.
Отивам сега към Дарик радио, където в Голямото жури от 10ч. ще заплашваме журналисти. Явно това е работещ модел.

Слънчев ден!

 

 

Ружа Смилова: Позицията на телевизията е твърде мека

Позицията на “Нова броудкастинг груп” относно заплахите на депутата от ГЕРБ Антон Тодоров срещу журналиста Виктор Николаев е твърде мека. Макар да заявява, че приема поведението на Тодоров за недопустимо, тя не нарича нещата с истинските им имена. 
Тодоров не дава ОЦЕНКА за работата на Виктор Николаев (нещо, в което няма само по себе си нищо осъдително - всеки може да дава оценки). 
Депутатът от ГЕРБ отправя ЗАПЛАХА за уволнение от позиция на силен на деня. Това вече е недопустимо. 
Би следвало ПГ ГЕРБ, която в своя декларация се разграничи от думите на Тодоров, да гласуват напускане на компрометирания депутат на групата им. 

 

 

Журналистът Иван Бакалов: Недялкови похвати от жълтите вестници

Аз ако кажа, че Антон Тодоров е взел от ГЕРБ 700 000 лева, за да обърне палачинката и да почне да цапа както умее техните противници, това фалшива новина ли ще бъде? 
Антонтодоровски похват?
Недялкови похвати от жълтите вестници?
Или?
Всъщност защо е обърнал палачинката Антон Тодоров? Преживял е своя катарзис? Постигнал е духовно съвършенство и възвисяване?