На 5 октомври сутринта в Москва бяха проведени мащабни обиски в жилища на сътрудници и в офиса на основаната от Ходорковски неправителствена организация „Открита Русия“. Търсели парите на Ходорковски и други нежелателни граждани. Следствените действия формално са в рамките на образуваното още през 2003 г. дело за „Юкос“. Настоящият председател на „Открита Русия“ Александър Соловьов по това време е бил в осми клас.

Многобройните нелепи подробности за тези обиски могат лесно да отклонят вниманието от политическото значение на случая.

Ключът към разчитане на големия контекст на атаката срещу „Открита Русия“ е акомпаниментът, който екипите на телевизия РЕН ТВ оказват на следователите. Обиските по това старо дело нямат никакъв практически смисъл – едва ли някой е очаквал да открие в квартирите на опозиционните активисти куфари с пари от Ходорковски. Но пък участието на пропагандаторите от РЕН ТВ посочва политическия смисъл на случая, в който Следственият комитет е само изпълнител.

Става дума за прехвърлянето на управлението на политическите процеси под контрола на Федералната служба за безопасност (ФСБ – наследник на КГБ, б.р.)

Замисълът на атаката срещу „Открита Русия“ пред камерите, които не само снимат, но и участват в следствените действия, е прозрачен.

Пред очите ни се извършва чистка на политическите играчи, които не са под контрола на ФСБ. Това се прави в навечерието на изборите и е едновременно и отчет за свършената работа, и демонстрация на сила – както пред потенциални „клиенти“, така и пред конкуренти, сред които е и администрацията на президента.

Действията срещу политическите активисти трябва да покажат на Кремъл, че специалните служби са по-ефективни в справянето с проблемите и точно те трябва да имат последната дума по политическите въпроси.

В същия стил на силова чистка бе реализиран и административният арест на Алексей Навални и Леонид Волков в навечерието на обявената за края на седмицата протестна акция. Досега местните власти реализираха друга схема – съгласуваха протестите само на места, където със сигурност няма да съберат много хора.

Първоначално Волков изненадващо бе пуснат на свобода и това изглеждаше като частичен реванш от страна на администрацията на президента. Но след няколко часа бе отново задържан и отведен в неизвестна посока.

Ако погледнем още по-голямата картина и анализираме не толкова действията срещу опозиционерите, но и подготвяните бюрократични трудности за изборите през 2018 г., то картината изглежда още по-плашеща.

Спецслужбите налагат на страната своята представа за целите на политическото развитие и методите за политическо участие.

Скорошната ротация на регионалния елит на практика бе стартирана от ФСБ с ареста на трима губернатори, на няколко заместници и с подадените оставки на други, срещу които бяха образувани оперативни разработки.

ФСБ пряко контролира културната политика – това стана ясно след домашния арест на режисьора Кирил Серебренников. Делото на режисьора бе прехвърлено към Службата за защита на конституцията, част от ФСБ, а тази служба има специални навици за работа с интелигенцията.

Засега на „Лубянка“ формално няма специален политически отдел. Но влиянието на "цивилките" върху взимането на политически решения се усеща все по-силно.

Политическите амбиции на ФСБ вече далеч надхвърлят ведомствените рамки и продължават да нарастват. Спецслужбите скоро ще получат пряк контрол над предизборната кампания, като превръщат администрацията на президента в проводник на своите решения. Това се случва на фона на клановите конфликти, с които са заети останалите участници на руския политически пазар.

...

Кирил Мартинов е редактор на политическия отдел на "Новая газета". Преводът е на Клуб Z.