ГЕРБ се разграничава от поведението на депутата си Антон Тодоров, който днес отправи двусмислени заплахи срещу журналиста на Нова телевизия Виктор Николаев, но има ли грешка - има и прошка и той ще остане народен представител. Това стана ясно от думите на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов в предаването "Панорама" по БНТ.  

"Ние не сме си и помисляли, че могат да се правят подобни изказвания и да има такова отношение към свободните медии. Силата на демокрацията е да се задават неудобни въпроси. Но се правят грешки. В последните дни имаше много нерви и много противопоставяне, което беше провокирано от БСП. Времето ще ни отрезви", отбеляза Цветанов.

Той изтъкна, че Антон Тодоров е преживял много тежки моменти в последните няколко дни във връзка с отхвърлянето на номинацията му за шеф на Комисията по досиетата. 

"Още преди да има номинации и решения от политическите централи, неговата кандидатура беше подложена на сериозен натиск. От БСП се фиксираха върху него, за да постигнат целта си за закриването на комисията. Бяха използвани обидни квалификации и е нормално донякъде нервите да не издържат. Все пак трябва да можем да прощаваме", подчерта Цветанов. 

Той коментира и скандала около роднинските назначения в Хасково, отхвърлянето на оставката на депутата Делян Добрев и твърденията за първи признаци за разграничаване на ГЕРБ от указанията на лидера им.

"Още от края на 2008-а се зароди темата за разцепление между Борисов и Цветанов, но в ГЕРБ проблем с лидерството няма. С премиера вчера бяхме заедно около два часа, всеки ден се чуваме по три пъти", увери Цветанов. 

Той два пъти говорил с министър-председателя и сутринта преди парламентът да гласува оставката на Добрев и му обяснил, че ситуацията този път е много по-различна от други случаи, в които е взимано решение за отстраняването на един или друг народен представител, който е злепоставял партията. 

"Усещането за оклеветяване от страна БСП беше обидно за парламентаризма и човешкото достойнство. Ако е имало закононарушение, защо никой не е сезирал компетентните власти?", попита Цветанов. 

Според него атаката на БСП срещу ГЕРБ е координирана с президента Румен Радев.

Той посочи че напоследък е модерно всеки гост в телевизионно студио да пристига, въоръжен с папки и се похвали, че и той си носи 5-6, но в тях няма схеми за клевети срещу опозицията. 

И извади козовете си от тях - две снимки. 

Първата  бе от четиристранната среща, провела се във вторник в "Евксиноград", на която лидерите на България - Бойко Борисов, Румъния - Михай Тудосе, Сърбия - Александър Вучич и Гърция - Алексис Ципрас, се ръкостискат в знак желанието за взаимно сътрудничество. 

Според зам.-председателя на ГЕРБ това е пример за поведение на българските политици.

"Опозицията иска точно преди европредседателството ни да влезе в една реторика, която да обслужва рушенето на авторитета на българския парламент и институциите", допълни Цветанов.

И извади второто си "оръжие" от папките - снимка на Бойко Борисов с председателя на Европейския парламент (2007-2009) Ханс-Герт Пьотеринг, шефа на Европейския съвет (2010-2014) Херман ван Ромпой , с президента Росен Плевнелиев (2012-2017) и премиера Симеон Сакскобургготски, които са част от т. нар. Висш политически консултативен борд на българското председателство на ЕС.