Дните на държавния секретар Рекс Тилърсън са преброени, съобщи Си Ен Ен.

Разногласията между двамата се задълбочават, а Доналд Тръмп бил направо бесен след разкритията, че в разговор през лятото Тилърсън го нарекъл "малоумник". Сега между чука и наковалнята е шефът на администрацията на Белия дом генерал Джон Кели. Той трябвало да оправи кашата. 

Според източници на тв канала Кели казал на господаря си, че ако Тилърсън си тръгне, неговата задача в Белия дом ще стане много трудна. Отдавна се знае, че Джон и Рекс се подкрепят взаимно и са близки.

Някои веече твърдят, че Кели също обмисля да напусне поста. Това беше опровергано от говорителката на Белия дом Сара Сандърс, която нарече подобни твърдения пълна лъжа. Тя добави в отговор на въпрос, че президентът Тръмп има пълно доверие на Кели.

Това обаче едва ли е така, защото се твърди, че двамата са още в етапа на пробване на "бариерите на доверие". Знае се, че зетят на Доналд - Джарет Къшнър одобри назначаването на Кели преди само няколко месеца. Но, по принцип тъстът му не обича да има около себе си други хора с ореол на "господар". Генералът се опитва да въведе ред в хаоса в администрацията, но от друга страна на Тръмп никак не му се нрави да работи по "предварителен сценарии, който някой му спуска". 

Така че драмата около евентуалния развод на Тръм с Тилирсън, може да повлече и Кели. Според Си Ен Ен повече от 10 източника от администрацията и дипломатическите кръгове описват отношенията между Тилърсън и Тръмп като пълен провал. По техни сведения между "президента и шефа на дипломацията няма подобни близки взаимоотношения, каквито Тръмп поддържа с други членове на кабинета си".

"Малък брой хора считат, че Тилърсън ще остане в Държавния департамент още дълго време", отбелязва Си Ен Ен.

По-рано пък информационният портал "Аксиос" съобщи, че "съветници и съюзници на Тръмп" дори вече обсъждат назначението на Майкъл Помпео на мястото на Рекс Тилърсън, въпреки че понастоящем Помпео е директор на ЦРУ. Интернет изданието цитира лица, които са дълбоко осведомени за динамиката на междуличностните отношения в настоящата администрация на САЩ. Именно те коментират, че връзката между Тръмп и Тилърсън е "обтегната до краен предел и не подлежи на възстановяване", тъй като двамата са загубили пълно доверие един в друг, съобщава БГНЕС.

Последната капка масло в огъня е било изявлението на Тилърсън пред медиите в сряда, когато той косвено потвърди за разрив с Тръмп и, че наистина има разногласия с президента по основни външнополитически въпроси.