„Докладът, че Русия е заплаха за България“ - този израз стана един от най-често употребяваните в последния месец, както от политици, така и от част от медиите. Но той съдържа лъжа и понеже никой не се опита да разсее заблудата, вероятно повечето хора са останали с впечатлението, че управляващите са написали някакъв доклад за руската заплаха. Което обаче не е вярно.

Народното събрание одобри само с няколко гласа мнозинство подготвения от правителството Доклад за състоянието на националната сигурност през 2016 година. Гласуването демонстрира разцепление в управляващото мнозинство - „Атака“ се нареди до опозиционната БСП, защото Русия не била заплаха, а представителите на ГЕРБ не събраха смелост да защитят по същество доклада. И така драгият зрител остана с впечатлението, че ГЕРБ и част от „Патриотите“ са врагове на Русия, докато БСП, ДПС и „Атака“ бранят Русия. Нещата, разбира се, изобщо не са толкова прости, но всички политически сили очевидно имаха интерес да не им личи, че са чели доклада. Така те затвърдиха стереотипите за себе си и позволиха на лъжата да победи.

Говорители, а не читатели

Правителството изготви този документ не защото така му е хрумнало, а защото законът го задължава да внесе такъв доклад. Коалиционните партньори на ГЕРБ от „Атака“ се обявиха против документа, защото „не трябва руската страна да се приема като заплаха“. Нищо, че такова твърдение в доклада няма. От „Атака“ били против, защото имало по-важни неща - атентатите в Европа и дестабилизираният Близък Изток. Ако някой си беше направил труда да започне да чете документа, щеше да види, че бойните действия в Сирия и предизвиканата от тях миграция са отбелязани като риск най-отпред - още в мотивите. А ако този някой беше продължил да чете, щеше да стигне и до следното подчертано изречение: „Най-същественият риск за общоевропейската сигурност е възможността за инфилтрация на екстремистки клетки“. Читатели в „Атака“ обаче няма.

По подобен начин изглеждат нещата и в опозиционната БСП, която не подкрепи доклада, защото „заплахата от Русия е смехотворна“, а „Брекзит е дори по-голяма заплаха“. Само че ако бяха чели доклада, щяха да забележат, че отделянето на Великобритания от ЕС е поставено на второ място като опасност за сигурността на Съюза, веднага след тероризма. Разбира се, БСП трябваше да се покаже като защитник на всичко руско. Тонът бе даден още преди две седмици от Корнелия Нинова, която заяви, че „Русия не е заплаха, а стратегическа възможност”. Номинираният от нея президент Румен Радев отиде още по-далеч: според него „явно в България има политици, за които отношенията с Русия никога не са достатъчно лоши“.

За какво става дума всъщност?

Основните рискове, посочени в доклада, са войната в Сирия, миграцията, опасността от тероризъм и Брекзит. Докладът е от 112 страници и се спира върху теми като миграция, енергетика, здравеопазване, икономика, корупция, околна среда, заетост, киберсигурност и т.н. Само три параграфа в главата „Външна среда за сигурност“ са свързани с Русия. А изречението, което подразни толкова много хора, е следното: „Действията на Русия са източник на регионална нестабилност и заплашват нашата основна цел за единна, свободна и мирна Европа". Споменато е засилването на военните способности на Москва в Балтийско и Черно море. Пише също така, че „засилването на военното присъствие в незаконно анексирания Крим трайно нарушава геостратегическия и военния баланс в Черноморския регион“, а липсата на напредък по Минските споразумения и замразените конфликти в Приднестровието, Абхазия и Южна Осетия „запазват високите нива на конфликтния потенциал“. Всичко това на свой ред е влошило отношенията на Русия с НАТО и ЕС. Кое тук не е вярно? И как може конкретни действия в конкретни ситуации да бъдат приравнявани с обобщаващото „Русия е заплаха“? Такава констатация няма. Защото няма как да има.

Представителите на ГЕРБ обаче не посмяха да защитят по същество доклада, изготвен от тяхното правителство. Нито едно от изреченията по-горе не прозвуча от парламентарната трибуна. Предпочетоха да се закачат на дребно с отношенията между БСП и президента. Никой не излезе и не обясни какво точно пише в документа, в какъв контекст е спомената Русия и защо тези констатации са важни. Никой не се опита да насочи дебатите по същество - защото този документ няма как да бъде перфектен и със сигурност много от констатациите могат да бъдат по-точни и по-задълбочени.

Така всички заедно се предадоха пред наложената лъжа, че България била обявила Русия за заплаха. В такава ситуация е напълно естествено генералният прокурор на Русия Юрий Чайка да идва в страната, да се кара на премиера за доклада и да заплашва: „Който при нас с меч дойде, от меч ще погине“.

Дойче веле