Испания разби Албания с 3:0 в световна квалификация за Мондиал 2018 от група G и си осигури предсрочно класиране за финалите в Русия. Головете паднаха още до 27-ата минута и са дело на Родриго, Иско и Тиаго Алкантара.

Двубоят се игра в град Аликанте - в автономната област Валенсия, и мина под знака на последните събития на Иберийския полуостров, свързани с референдума за независимост на Каталуня.

Защитникът Жерар Пике, който публично се обяви "за" вота и винаги е демонстрирал прокаталунска позиция, бе освиркван при всяко докосване на топката. Фенове носеха плакати с надписи срещу бранителя, който бе заменен в край на срещата под вулкан от дюдюкания.

На някои транспаранти пишеше "Пике - не, Шакира - да" - покрай слухове, тиражирани в жълтата преса в Испания, че двамата са се разделили.

Междувременно тимът на Италия, който със сигурност е втори в групата и очаква баражите, достави ново разочарование на феновете си след 1:1 срещу Македония у дома.

Големият удар на вечерта принадлежи на Исландия. Северняците разбиха Турция с 3:0 като гости в гр. I и се възползваха отлично от неочаквания гаф на хърватите, които стъпиха накриво с 1:1 срещу Финландия на собствен терен.

Така кръг преди края Исландия има 19 точки, следват Хърватия и Украйна с по 17, Турция - 14 и т.н. В последните мачове в понеделник лидерът приема аутсайдера Косово, а Украйна и Хърватия се изправят в пряк сблъсък. Снощи украинците си тръгнаха с 2:0 от Косово.

А исландците са пред прага на нова сензация, след като стигнаха до четвъртфинал на европейското във Франция през миналата година. Сега за първи път в историята си те могат да се класират на световно.

Сърбия отложи вземането на визи за Русия, като падна с 2:3 от Австрия във Виена в гр. D. Голям мач срещу сънародниците си направи Марко Арнаутович, чийто баща е сърбин. Той вкара един от головете във вратата на гостите и не се зарадва.

Уелс спечели с 1:0 срещу Грузия в Тбилиси, а Ирландия се справи с Молдова - 2:0. Независимо от загубата западните ни съседи водят с 18 точки, следват Уелс със 17, Ирландия - 16, и т.н.

В понеделник Сърбия приема Грузия, а Уелс и Ирландия ще имат пряк спор за второто място на стадиона в Кардиф.