Мачовете с Франция имат специално място в българския футбол - помнят се много велики сблъсъци, изиграли огромна роля за любимата игра в страната ни. Има епохални победи, но и тежки загуби.

Тази вечер от 21:45 часа двата национални отбора ще се противопоставят за пореден път и за наша жалост "лъвовете" имат само крайно теоретичен шанс за класиране на световното в Русия, докато европейските вицешампиони преследват първото място в групата, даващо право на директна квота за мондиала догодина.

Можем да им направим мръсно с победа (за нас) или равен, което може да ги прати на бараж, но пък ние самите едва ли ще мръднем от четвъртото място в групата.

За онези, които ще пренебрегнат дъжда и ще отидат на стадиона, за да видят суперзвездната френска селекция, грандският транспорт около стадион "Васил Левски" (в това число и метрото) са с работно време до 01 часа след полунощ.

Досега България и Франция са изиграли на ниво "А" национални отбори 21 мача. В тях "сините" имат 9 победи, 8 са за нашите, а 4 срещи са завършили наравно.

Двата тима са в една квалификационна група за световното през 1962 г. в Чили. Французите печелят с 3:0 на собствен терен. На 12 ноември 1961 г. на ст. "Васил Левски" побеждаваме инфарктно с 1:0 с гол на легендарния Христо Илиев-Патрата в 90-ата минута.

Така се стига до трети, допълнителен мач между двете селекции на 16 декември 1961 г. на ст. "Сан Сиро" в Милано. Победен гол с далечен удар на Димитър Якимов в 47-ата минута носи триумф с 1:0 и първо участие за България на финали на световно.

През 1977 г. пак сме в компанията на Франция в пресявките за мондиала в Аржентина. Двубоят в София на 9 октомври започва зле за "лъвовете" - гостите повеждат с 2:0. Следва 2:2 и дузпа за България в края на срещата. По-възрастните запалянковци знаят какво става - определеният да изпълни 11-метров удар Воин Войнов отказва и с удара се наема капитанът Христо Бонев.

Зума пропуска и националите не се класират за първенството в Южна Америка.

На 2 май 1985 г. Франция идва в София в световна квалификация за "Мeксико '86" като европейски шампион от финалите на своя земя година по-рано. Сразяваме  големия противник с 2:0 с попадения на Георги Димитров-Джеки и Наско Сираков. И двата състава отиват на мондиала.

Същият резултат 2:0 на "Васил Левски" се повтаря и по пътя за "САЩ '94" на 9 септември 1992 г. Тогава се разписват Христо Стоичков от дузпа и Красимир Балъков още до 27-ата минута.

За 17 ноември 1993 г. и 2:1 на "Парк де Пренс" е казано всичко.

"Петлите" си връщат на европейското в Англия през 1996 г. На 18 юни те ни разбиват с 3:1 и продължават напред, а "трикольорите" се прибират след груповата фаза. Димитър Пенев е уволнен, а Любослав Пенев, който си вкарва автогол за 0:2, изваден от националния заради репликата за супата.

Последният мач Франция - България (4:1) е точно преди година - на 7 октомври 2016-а. Тимът на Петър Хубчев смълчава за кратко "Стад дьо Франс", като повежда  с 1:0 с гол на Михаил Александров от дузпа в 6-ата минута. 

Обръщат ни още до почивката с попадения на Кевин Гамейро, Дмитри Пайе и Антоан Гризман, а Гамейро оформя 4:1 в 59-ата минута.

В момента разликата в класите между отборите е гигантска. Никога не е била толкова голяма в десетилетната битка между двата национални тима.

Това ще е последният мач пред родна публика за националите в тези квалификации. Всичките двубои на "Васил Левски" - дори срещу Холандия и Швеция, приключиха с победи за тима на Хубчев.