Народният представител от ГЕРБ Тома Биков определи като неудачни, несполучливи и неуместни шеги изказванията на Антон Тодоров и Валери Симеонов, които заплашиха водещия на Нова телевизия Виктор Николаев в ефир.

Аз имам проблем естетически с това, което са казали и Антон, и Валери Симеонов. Някакъв опит за чувство за хумор – това, че не са били разбрани, означава, че не са се изразили правилно, за да бъдат разбрани. Мисля, че не са уместни тези шеги“, коментира Биков пред Нова телевизия.

Депутатът от ГЕРБ отхвърли обвиненията, че има опит за унищожаване на свободата на словото.

Аз ги възприемам по-скоро като гафове (думите на Тодоров и Симеонов – б.р)”.

Тома Биков коментира, че реакциите на ГЕРБ, на другите политически сили, както и извинението на Антон Тодоров, показват, че системата има имунитет към някакви опити да се застраши свободата на словото.

Ако нямаше свобода на словото, Виктор щеше да бъде уволнен без някой да излиза по телевизията и да му казва такива неща“, даде пример депутатът.

Тома Биков обясни поведението на Антон Тодоров с „един психологически момент“ - в последните седмици бил подложен на натиск заради номинацията му за председател на Комисията по досиетата, бил „обиждан във фейсбук на много ниско ниво“.

Аз имам търпимост голяма към обиди. Други хора имат по-малка търпимост и се изнервят“.

Биков се съгласи, че по принцип е опасно един политик да прави намеци, че може да уволни журналист, но Валери Симеонов не бил направил това.

„Той се опита да иронизира, но той не е заплашвал Виктор - неудачно чувство за хумор“.

Бившият журналист Тома Биков каза още, че борбата за свободата на словото е работа преди всичко на журналистите.

„Ако журналистите разчитаха на политиците да пазят свободата на словото, горко й на тази свобода на словото. Това е кауза на всеки журналист по отделно да се бори всеки ден“.