"В момента в НЗОК има финансов ресурс, за да изплати тя дейността на лечебните заведения. Ако има забавяне, отговорът защо е това забавяне, трябва да се даде от НЗОК.", заяви министърът на здравеопазването Таня Андреева пред БНР. 

Според Андреева актуализация на бюджета на Здравната каса е поискана на базата на прогнозен дефицит до края на тази година година. По думите ѝ от Надзорният съвет на НЗОК  са поискани допълнителни 328 млн. лева към бюджета на касата. Министър Андреева каза още, че е проучила изпълнението на приходите и разходите до юни и смята, че поисканата сума е завишена. Въпреки това здравната министърка обеща, че ще направи всичко възможно документите за актуализацията на бюджета да бъдат разгледани от Министерски съвет.  

Аз ще направя всичко възможно да бъдат внесени документите до края на работния ден в понеделник, защото има процедура - всичко, което се гледа на Министерски съвет, трябва да бъде внесено до понеделник вечерта, за да може в сряда, когато е заседанието, да се разгледа предложението.

Ако всички  необходими документи, както и финансовата обосновка на искането за повече пари бъдат внесени в понеделник, новият бюджет на касата може да бъде гласуван още в сряда на редовното парламентарно заседание. Министър Андреева заяви, че финансовите становища са работа на Министерството на финансите и само от него ще дойде преценката дали може да се отпуснат повече пари, размера на сумата и от къде ще бъде взета.

Здравната министърка коментира и съмненията относно затварянето на Националния център по наркомании (НЦН). Тя увери, че центъра няма да бъде закрит и ще продължи да същестува метадоновата програма. Според нея обаче НЦН се е доказал като неработеща структура в сегашния си вид и затова управлението му трябва да се прехвърли към Националния център по опазване на общественото здраве.

"За съжаление, нямаме излекувани наркозависими от тези програми, държавата няма излекувани и това вече е в последните няколко години. Оказа, че и последните 5 години държавата не е контролирала работата на този център. Сега, когато направихме проверка, докладът е качен на сайта на Министерство, ще видите там повече от стряскащи констатации и резултати. Този доклад, разбира се, ще бъде връчен и на прокуратурата, защото там има много тежки нарушения.", каза още Андреева.