Казано честно, у нас всичко ни е наред. Защото положението е "виж Европа и умри". Тежък запек в преговорите за "Брекзит". Замислената като разхлабителна реч на Тереза Мей във Флоренция на 22 септември не успява да ги отпуши. Подобни са нещата и в съставявенето на холандското правителство. След седем месеца напън четири партии са на път да снесат кабинет, но до утре той още не е сигурен. Както не е сигурно дали той най-сетне ще каже "да" на България и Румъния за Шенген. Десетки хиляди испанци излизат на контрапротести за правителството и против отцепването на Каталуня. А в Австрия яко се замерят с кал. Парламентарните избори са след седмица и се очертава да килнат страната доста надясно. Не е добре за сънародниците ни там - очертава се ксенофобите на Хайнц-Кристиан Щрахе да влязат в бъдещ кабинет с консерваторите.

Брекзит

Британският външен министър Борис Джонсън е сред твърдите "брекзитъри", които спъват преговорите за развода. Снимки ЕПА/БГНЕС

Преговорите между ЕС и Великобритания за бъдещите им отношения няма да започнат по график този месец, прогнозира португалският външен министър Аугусто Сантуш Силва в интервю пред "Политико". Той очаква, че среща на върха на ЕС, насрочена за 19 и 20 октомври, ще заключи, че още няма достатъчен напредък в първата фаза на преговорите - по основните въпроси на развода. Те включват правата на гражданите, британската изходна сметка от ЕС и граничния режим между Северна Ирландия и Ирландия. Според Силва констатация за достатъчен напредък може да има на последната за тази година редовна среща на върха на ЕС преди Коледа. Ако това не стане, българското председателство на Съвета на ЕС ще получи по-тежко от очакваното наследство.

Холандия

Марк Рюте се очаква да остане министър-председател на Холандия. 

Страната на лалетата се очертава да има ново правителство почти седем месеца след изборите на 15 март, които не произведоха ясно мнозинство. Четирите партии, които преговарят за кабинет, са стигнали до споразумение, каза министър-председателят Марк Рюте, цитиран от "Де Телеграф". То ще бъде представено на парламентарните групи в понеделник и ако те го одобрят, ще бъде официално обявено във вторник. Очаква се Рюте да остане начело на правителството, което ще съдържа дясноценристи, консерватори и либерали. Не е ясно дали в този си състав то най-сетне ще се съгласи България и Румъния да влязат в Шенген. Холандия единствена открито се противи двете балкански съседки да получат ключ за европейската зона без вътрешен граничен контрол. Според запознати обаче зад нейната откровеност се "крият" ред други държави противнички на българското и румънското членство. Разширяването на Шенген изисква единодушие на страните в него.

Испания

Решимостта на една трета от каталунците за независимост хвърлиха Испания в дълбока вътрешна криза.

Испанското правителство е отхвърлило призива на регионалното правителство на Каталуня за международно посредничество в кризата между централните и регионалните власти след обявения за незаконен референдум за независимост на най-богатата испанска провинция. Това съобщи външният министър Алфонсо Дастис. "Испанското правителство трябва да защитава правовата държава от регионалното правителство, затова призивите за международно посрердничество няма да помогнат", каза той. Демонстрации на противници на каталунската независимост са насрочени днес в Мадрид, каталунската столица Барселона и другаде в страната.

Австрия

С 22 на сто подкрепа социалдемократите на канцлера Кристиан Керн са трети в сондажите за изборите на 15 октомври, той затъва в скандали, страната се накланя надясно.

Австрийският канцлер Кристиан Керн ще подаде оставка като лидер на социалдемократите, само ако те не преминат 4-процентовата бариера за влизане в парламента на изборите на 15 октомври. Това заявява той в интервю за "Дер Щандард".  Ако партията не се класира първа на изборите, Керн се зарича да води опозицията. Консервативната Народна партия и крайнодясната Партия на свободата водят в сондажите със съответно 34 процента и 27 процента подкрепа и се очаква да съставят заедно правителство. Социалдемократите са трети в анкетите с 22 на сто. Популярността на социалдемократите спада заради серия от скандали в кампанията им. Първо,през август, те трябваше да уволнят шефа ѝ Тал Зилберщайн, който беше обвинен в пране на пари в Израел. Народната партия обяви, че ще съди Петер Пулер, помощник на Зилберщайн за клевета. Пулер каза пред сп. "Профил", че Гералд Флайшман съветник на консерваторите, му предложил 100 000 евро, за да се присъедини към тяхната кампания. Преди това Зилберщайн и Пулер бяха обвинени в създаването на две страници във фейсбук, които винят лидера на консерваторите и външен министър Себастиан Курц в ксенофобия и антисемитизъм. Те бяха свалени от интернет платформата. Флайшман потвърди, че се е срещал с Пулер, но отрече да му е предлагал пари срещу информация от щаба на социалдемократите. Те, на свой ред, заплашиха да съдят Флайшман за подкуп.

Великобритания

Полицията разследва инцидент, при който лек автомобил се качи на тротоар днес и започна да гази пътници пред Музея на естествената история в Лондон, съобщи Ройтерс. Eдин човек е арестуван, няколко са ранени. Обстоятелствата още се изясняват, властите не изключват тероризъм. 

Турция

"Ако вие направите една крачка към нас, ние ще направим две към вас", казал турският външен министър Мевлют Чавушоглу на германския си колега Зигмар Габриел.

Докато в Германия партиите преговарят за съставяне на ново коалиционно правителство, от Анкара долитат помирителни звуци. Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу казва в интервю за "Шпигел", че не вижда причини за проблеми между двете страни и апелира те да нормализират отношенията си. "Ако вие направите една стъпка към нас, ние ще направим две към вас", твърди, че казал Чавушоглу на германския си колега Зигмар Габриел. Двустранните отношения се обтегнаха до крайност преди германските избори на 24 септември заради серия дипломатически скандали. В последния от тях турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова близо трите милиона турци в Германия да не гласуват за основните партии, а германското външно министерство отговори с препоръка към гражданите на страната да не ходят на почивка в Турция, за да не ги арестуват случайно за тероризъм. По-рано Ердоган обвиняваше Германия, че укрива терористи от кюрдската ПКК и че постъпва по "нацистки", като не позволява на турски политици да агитират сред диаспората в Германия. Берлин настояваше Турция да освободи арестувани немски граждани, а канцлерката Ангела Меркел и претендентът за поста й Мартин Шулц се заканиха да поискат ЕС да прекрати окончателно турските присъединителни преговори.