В структурите на БСП вече са получили над 100 сигнала от всички областни и общински градове за роднински назначения на ГЕРБ, обявиха на пресконференция в централата на партията депутатите Таско Ерменков, Георги Свиленски и Петър Витанов.

Имаме цялата информация за схеми, за хранилки в общински и държавни предприятия. Крайно време е да се сложи край на този октопод – шуробаджанашките схеми, с които крадат пари“, обяви Ерменков.

Червеният депутат обясни, че не са против роднини да работят, а против това роднини да бъдат назначавани, като се заобикалят законовите изисквания.

Даваме една седмица на ГЕРБ. Чакаме премиерът да събере Изпълнителната комисия на ГЕРБ, нещо като Светия конклав, за да реши кадровите проблеми“, обясни още Ерменков.

Той припомни, че "всичко е започнало от Хасково, премина през Габрово и запали едно газово дружество – „Булгартрансгаз“. Съпругата на депутата Александър Ненков напусна преди дни работата си в държавната фирма, майка му е председател на КЗК, а баща му е конституционен съдия.

За съжаление от всичко това, което се случи, пострада най-невинният – една бременна жена. Явно няма мъже в ГЕРБ, които да поемат отговорност“, коментира Ерменков.

БСП заплаши, че ако в рамките на тази една седмица ГЕРБ не реши проблемите си, ще обявят „цялата информация вече масирана по области, по общини, по държавни предприятия”.

"За да могат хората в крайна сметка да видят как ги управляват, къде отиват техните данъци, защо България е на това дередже, защо има някои, които са свръхбогати, има други, които не могат да изхранят децата си и в крайна сметка хората да решат дали това е моделът на управление, който на тях им харесва или не", продължи червеният депутат.

Таско Ерменков изреди още имена:

„Председателят на КЗК Юлия Ненкова, която е бивш зам.-кмет на Столична община, е наследена от Ралица Стоянова - сестра на Стоян Стоянов, който е началник „Правен отдел“ в КЗК. В същото време Георгица Стоянова – член на КЗК, е съпруга на Владимир Малинов – началник „Правен отдел“ на „Булгартрансгаз“ ЕАД".

Ерменков каза също, че синът на народния представител от ГЕРБ Снежана Дукова Илиян Дуков бил член на Съвета на директорите в „Булгаргаз“ ЕАД.

По повод контраобвиненията за управляваната от БСП община Брегово, Петър Витанов коментира:

„ГЕРБ посочват Брегово, като порочна схема. Как можеш да сравниш длъжността на човек, който кара покойници, цял месец за 300 лв, с човек, който отива на едно заседание в Борда на директорите и получа 5-цифрена сума?“.

Георги Свиленски пък се усъмни, че Борисов владее все още ГЕРБ и го посъветва да поиска вот на доверие.

„След гласуването, което се случи с Делян Добрев в зала, Борисов дали мисли, че си владее групата? Дали мисли, че ще събере 121 гласа да го подкрепят? Аз вече отписвам 95. От няколко дни чуваме, че ГЕРБ имат един лидер и той е този, в парламентарната им група“, каза още Георги Свиленски.