Android води в България пред iOS и Windows Phone, както и навсякъде по света. Но кои са най-популярните смартфони с операционната система на Google?

Идея за това ни дава класацията на анализаторите от AppBrain, според която най-популярни у нас са телефони на корейски и китайски производители.

С най-голям дял от пазара у нас е бюджетния Samsung Galaxy J5, който държи дял от 3,3%. При излизането си миналата година моделът бе обявен за един от най-добрите телефони за цената си, която в момента е около 350-400 лева. Без претенции получавате солиден, красив, бърз и достъпен смартфон.

Второто място се държи от Samsung Galaxy S3, който вече е на 5 години, но видно продължава да държи солидни 3,3% от пазара.

Трети е Huawei P8 Lite, бюджетната версия на един от най-популярните смартфони от новата линия на китайския производител. Подобно на Galaxy J5, той е бърз, с добър дизайн и сравнително евтин, и държи 2,4% дял. Малко по-новият P9 Lite е пети с 2,2%

Четвърти е бюджетният Lenovo A536 - от най-евтиния клас, с цена под 160 лева, но задоволителни за масовия потребител характеристики. Китайците видно предлагат добри телефони на по-ниски цени от конкуренцията си.

За сравнение - в САЩ миналогодишният флагман Samsung Galaxy S7 държи първото място и 6,3% от пазара. Корейците държат и следващите 7 места, пак с различни версии на свои топ-телефони. Във Франция и Германия ситуацията е почти идентична, но Samsung държи всички първи 10 места. Австрийците и италианците харесват и lite моделите на Huawei, но не повече от корейския бранд. Huawei P8 lite е шампион в Испания. В Русия също се харесват по-бюджетните смартфони на Samsung, както и модели на Xiaomi. Китай пък Vivo държи първите две места и четвъртото.