Хиляди хора се стекоха на един от емблематичните площади на испанската столица – площад "Колумб", в израз на подкрепа за единството и конституцията на кралството, съобщи БГНЕС. Участниците в акцията се обявяват и против едностранното излизане на Каталуня от състава на Испания.

Събралите се скандираха: „Да живее Испания! Да живее кралят! Да живее Каталуня!”

Целият площад е оцветен в националните цветове на Испания червено и жълто. В демонстрацията се включиха не само жители на Мадрид.

„Каталунците трябва да знаят, че не сме ги изоставили”, каза младият Хосе, който участва в демонстрацията. Според него автономните власти са нарушили всички възможни закони и се опитват да отделят каталунците от останалите испанци”.

„Мисля, че централното правителство трябва да вземе мерки, за да сложи край на действията на Женералитета (регионалното правителство на Каталуня)”, каза Хосе.

Друга участничка в демонстрацията – Мария, каза, че регионалните власти трябва да спрат да обещават на хората неща, които не могат да им дадат.

„Каталуня е също толкова Испания колкото са Галисия или Валенсия. Не разбирам какво се опитват да постигнат властите в Каталуня като организират незаконен референдум”.

В различни части на Испания се провеждат и други демонстрации с призив за диалог между Мадрид и Барселона. Участници с бели футболни фланелки се събраха в различни градове.

В Барселона пред кметството акцията събра няколко стотин души. В Мадрид проявата беше на площад "Сибелес" срещу сградата на общината. Главният лозунг гласеше: „Разговаряме ли?”.

На 1 октомври в автономната област се проведе гласуване по въпроса за излизане на Каталуня от състава на Испания. Участваха 2,28 млн. от общо имащите право на глас 5,31 млн. каталунци, а 90,18% от тях се обявиха за независимост. Мадрид смята референдума за незаконен и отказва да признае резултатите. В Барселона обаче още преди гласуването обявиха, че вотът ще има законна и обвързваща сила.

Централните власти настояват властите в Каталуня да се откажат от идеята за едностранно обявяване на независимост и да свикат нови избори. Регионалното ръководство засега не смята да отстъпва. На 10 октомври в Каталуня трябва да има заседание на автономния парламент с участието на премиера Карлес Пучдемон. На него се очаква той да „информира за политическата ситуация” в региона.