САЩ vs Северна Корея

Ядрената криза на Корейския полуостров ще стане приоритет в политическия дневен ред на САЩ, което ще отложи решаването на другите проблеми пред Вашингтон. САЩ ще насочат всичките си ресурси да се подготват за най-лошото, а другите външнополитически проблеми като ядрената сделка с Иран, ще останат на втори план. Вашингтон ще се стреми да се противопоставя на Техеран доколкото може, но няма да рискува дипломатически разрив като рекрати споразумението.

Започват разговорите за бъдещето на Европа

Европа ще пренасочи вниманието си навътре, за да търси решение на повдигнатите въпроси за бъдещето си. Дискусиите за реформа обаче ще се концентрират около болезнени проблеми, които очертават фундаменталните различия между страните членки на Европейския съюз. Франция лобира за сближаване на страните в Евросъюза. Централноевропейските страни обаче са разкъсани между желанието си за сигурност и финансова стабилност, които интеграцията им носи и стремежа си да държат контрола на брюкселските институции на една ръка разстояние.

Междувременно Германия ще бъде заета с вътрешнополитически проблеми. Страната ще трябва да формира управляваща коалиция след парламентарните избори през септември, които създадоха разделен парламент, а партиите ще трябва да провеждат дълги и изморителни преговори, за да формерат правителство.

Близкият Изток - успокояване на повърхността и засилващо се напрежение между партньори

Докато натискът на САЩ върху Иран нараства, Техеран ще потърси стабилност в намаляването на напрежението в отношенията с регионалните противници Турция и Саудитска Арабия. Поне на повърхността. Иран ще намира допирни точки с тях в Ирак и Сирия, но прагматичното сътрудничество ще остане само това - прагматизъм. Междувременно ще продължават войните чрез посредници, характерни за Близкия изток.

Но Иран не е единствената външна сила в тези конфликти и след като общите врагове като "Даеш" бъдат изтласкани от района, рискът от сблъсъци между партньорите на САЩ и Русия ще нарасне неимоверно.