На протест в защита на журналистиката призовават от Асоциацията на европейските журналисти в България, след като тази седмица депутат от ГЕРБ и вицепремиер си позволиха да заплашват журналисти, които задават неудобни за тях въпроси.

"В навечерието на българското председателство на ЕС, медиите в страната получиха ултиматум. Той им бе изпратен Пресслужбата на Министерски съвет. Ултиматуми се връчват преди обявяване на война. В случая това се прави от най-високата инстанция, представляваща изпълнителната власт", пишат от АЕЖ.

Става дума за искането на Валери Симеонов четири национални медии да му се извинят за "обиди и намеци". Позицията му бе разпространена от правителствената информационна служба. Мотивът за това е постът на лидера на НФСБ в изпълнителната власт.

"Изпратеното по този начин не може да бъде приемано за лично мнение на Валери Симеонов, а е официална позиция на държавата, която открито застава срещу най-големите медии в страната. Подобен акт е без прецедент в българската история. В нито един период правителството не си е позволявало да дава ултиматуми на медиите в България", уточняват от АЕЖ.

И отбелязват, че управляващите от ГЕРБ ясно са показали позицията си по въпроса, след като депутатът им Антон Тодоров, който заплаши водещия от Нова ТВ Виктор Николаев, че "столът му ще изстине", е все още народен представител и част от парламентарната група.

Събитието във Фейсбук е насрочено за сряда, 11 октомври, от 9 ч сутринта, пред Министерския съвет. От Асоциацията призовават както колегите журналисти, така и гражданите, които искат свободни медии, които могат да задават истинските въпроси, да се присъединят.

"Носете си столове, които да подредим пред сградата на Министерския съвет - за да покажем, че не ни е страх, че столовете ни ще останат празни, а политиците са онези, които трябва да се страхуват от нас."