Нова тв да покани отново в ефир вицепремиера Валери Симеонов и депутата от ГЕРБ Антон Тодоров, там да е и водещият на "Здравей, България" Виктор Николаев, и всеки да каже какво е имал предвид - "ако има какво да обясни, да го обясни, ако има за какво да се извини - да го направи".

С такова предложение за изход от ситуацията с напрежението около заплашителните думи на двамата политици към водещия излязоха от ГЕРБ. Идеята бе изговорена от вицепремиера Томислав Дончев по време на пресконференция на ГЕРБ. Самият Дончев обяви, че и той е бил журналист и като млад репортер е получил заплаха по време на съдебен процес. 

"Темата с правното на журналиста да говори не може да бъде поставяна под въпрос. Това е най-висш стандарт. Според мен има натрупване на емоционално напрежение, но имам предложение – и Симеонов и Тодоров, около чиито реплики имаше недоволство, вероятно с основание – ако телевизията прецени, че е правилно да ги викне в ефир. Да кажат какво са имали предвид. Ако някой има какво да обясни, да обясни, ако има за какво да се извини – да го направи", заяви той.

От думите му обаче се разбра още, че заплахите обикновено не се случват в ефир, а по кьошетата - това също бе казано "от личен опит". 

От ГЕРБ заявиха още, че позицията на Министерския съвет за медиите е ясна и тя не е отсега - "Позицията на правителството е, че държи на свободата на словото и се противопоставя на опита някой да казва на журналистите какво да говорят".  

На свой ред Цветан Цветанов се съгласи с идеята на Дончев и припомни, че той самият се е извинил за думите на депутата Антон Тодоров по адрес на президента Румен Радев ден по-рано, а самата парламентарна група се е разграничила от поведението на депутата, в това число и в ефира на Нова тв.

Цветанов обаче назова като "достойна постъпка" така нареченото извинение на самия Тодоров за ситуацията с Виктор Николаев. И отдаде поведението на депутата от ГЕРБ на натрупано напрежение, защото срещу него имало и атака покрай неслучилата се в крайна сметка номинация за председател на комисията по досиетата. Според Цветанов когато се нагнетява напрежение, тогава могат да се случат и грешки.

По темата финансовият министър Владислав Горанов призова да се припомни каква е била причината преди време Виктор Николаев да смени местоработата си (преди да е водещ в Нова тв той бе в сутрешния блок на бТВ, заедно с Ани Цолова - б.р.). Според Горанов тогава нямало медийен отзвук. Ние се извиняваме, ако правителството на ГЕРБ е заподозряно в опит за намеса в работата на медиите", каза още финансовият министър.

Цветанов заяви, че ако някой има претенции към друг - в случая политик срещу журналист, то може да потърси правата си по съдебен път. Самият Цветанов преди време завел такова дело, но то не стигнало до съд, защото след извинение Цветанов простил. 

"Когато на някой му прелее границата на търпимост - може да потърси правата си по съдебен ред. Не е силата в това да водиш битка или война, а важното е другата страна да разбере какво е допуснала. Аз простих и продължаваме напред. Животът не е да водиш битки, а когато има допусната фраза, да се извиниш", заяви Цветанов.