Вълнуващ мач между Португалия и Швейцария предстои във вторник в Лисабон за една от квотите на Европа за световното в Русия догодина. Това ще един от последните двубои в група В и тогава ще се случи развръзката.

Снощи лидерът Швейцария разби Унгария с 5:2 като домакин, а Португалия се измъчи на терена на Андора - 2:0. Така "часовникарите" имат 27 точки, а "мореплавателите" - 24. Има едно условие - Кристиано Роналдо и компания се нуждаят от не каква да е победа над своя съперник. 

Първия двубой на швейцарска земя приключи 2:0 и латинците трябва да спечелят с повече от два гола разлика, ако искат да станат първи и да избегнат баража за мондиала.

Роналдо вкара снощи един от головете за Португалия и излезе на трето място във вечната ранглиста на голмайсторите в националните отбори. Той има 79 попадения, с колкото е също замбиецът Годфри Читалу. №1 е иранецът Али Даеи - 109, а второто място делят Ференц Пушкаш и Конишиджи Камамото - по 84.

В предишния кръг Кристиано изпревари Пеле, който се е разписвал 77 пъти за Бразилия. 

Снощи Белгия си осигури предсрочно класиране на мондиала след зрелищно 4:3 като гост на Босна и Херцеговина. От загубата на босненците се възползваха гърците, които спечелиха с 2:1 срещу Кипър. Така "елините" се чувстват сигурни за второто място, тъй като във вторник приемат аутсайдера Гибралтар.

Проблемът е, че 19 точки може и да не им стигнат за баражите, тъй като един от всичките втори тимове ще отпадна по показатели. В момента Гърция има 16 т., а Босна е с 14.

Тази вечер ще се изиграят последните двубои в три групи в Европа. В С и F всичко е ясно, що се отнася до победителите - съответно Германия и Англия. В групата на британците обаче има битка за второто място и тя между цели три тима - Шотландия, Словакия и Словения.

В гр. Е пък водачът Полша (22 т.) приема Черна гора и се нуждае дори от равен, за да вземе виза за Русия 2018. Черногорците спорят с Дания за второто място. Точките са 19 за "червения динамит" (приема Румъния) и 16 за балканците.

Миналата нощ още един тим си осигури участие на мондиала - Коста Рика. Така броят на сигурните финалисти с днешна дата е 13.

От Европа с квоти са вече Русия (домакин), Белгия, Германия, Англия и Испания. От Азия - Иран, Япония, Южна Корея и Саудитска Арабия. Бразилия от Южна Америка, Мексико и Коста Рика от КОНКАКАФ и Нигерия от Африка.