Десетки хиляди хора излязоха на протест в столицата на Каталуня днес срещу независимостта на региона от Испания, съобщи Ройтерс.

Местното правителство на Карлос Пучдемон е обещало да вкара в сила резултатите от референдума, обявен за противоконституционен от Мадрид, още утре и да отдели Каталуня като независима република.

Макар резултатите от референдума да показват над 90% подкрепа за това, активността бе 43% и видно много от жителите на каталунската столица са против разделянето с Испания. На протеста се размахват както испански, така и каталунски флагове, а по плакатите пише "Каталуня е Испания" и "Заедно сме по-силни".

"Всички сме в Испания".
"Заедно е по-добре".

“Чувстваме се каталунци и испанци,” обяснява 72-годишната Арасели Понзе, участничка в протеста. "Изправяме се пред огромна неизвестна. Ще видим какво ще стане тази седмица, но трябва да говорим много високо, за да знаят какво искаме."

Според испанските национални власти референдумът е незаконен, не е бил проведен редовно и регионалното правителство нарушава решение на Конституционния съд на страната. Правителството на Мариано Рахой се опита да блокира вота с полиция и спецчасти, чиито силови мерки предизвикаха остра международна реакция, след като стотици бяха ранени в деня на народното допитване.

Самият премиер Рахой каза вчера, че не изключва премахване на настоящото катаалунско правителство и провеждане на нови избори, както и премахване на автономния статут на региона.

7,5 милиона души живеят в Каталуня. Там е 16% от испанското население, но и една пета от икономиката и над четвърт от износа и туристическите дестинации в страната. От друга страна, ако излезе от Испания, регионът автоматично излиза и от ЕС и трябва да кандидаства отново за членство - за което е нужно одобрение на всички страни членки.