Бях решил, че Симеонов е дал ултиматума към медиите от профила си във фейсбук. Или с лични писма до медиите. Но е направено с официално прессъобщение от Правителствената информационна служба (ПИС), на бланка на Министерския съвет. А това вече е коренно различно. Ето защо:

1. Работещите в Правителствената информационна служба са професионалисти. Те действат само по Устройствения правилник на Министерски съвет.

2. По чл.77в, ал.4 от Устройствения правилник на Министерския съвет, Правителствената информационна служба „информира обществото за правителствената политика, програмите и дейността на Министерския съвет“.

3. Правителствената информационна служба няма право и не информира за нищо друго.

4. Прессъобщенията, които излизат от Правителствената информационна служба, имат статут на официален документ на Министерския съвет.

5. Иначе всички прессъобщения за действията на правителството на Република България може да бъдат поставени под съмнение и пренебрегвани като недостоверна информация.

6. Щом Правителствената информационна служба е разпратила прессъобщение до медиите, а след това го е качила на сайта на Министерския съвет, то тя е действала по процедура.

7. Процедура, която започва с изрично разпореждане от страна на член на Министерския съвет с ранг на министър-председател или заместник министър-председател.

8. Никой друг няма право да дава разпореждания на Правителствената информационна служба. Особено случайни граждани в лично качество.

9. Ако случаен гражданин в лично качество заблуди Правителствената информационна служба, че може да дава разпореждания, то той трябва да бъде третиран като измамник.

10. Или е направил опит за овладяване на ключова структура от Министерския съвет. Което е равносилно на опит за преврат.

11. Ако заместник министър-председател даде разпореждане и Правителствената информационна служба разпрати официално становище, това автоматично се превръща в официално становище на правителството на Република България.

12. Т.е. в момента правителството на Република България е обявило ултиматум на медиите.

13. Официално становище на Република България не може да бъде отменено с нищо друго, освен с друго официално становище на правителството на Република България.

14. Ако някоя от партиите, участващи в правителството на Република България, се разграничи от официалната позиция на правителството на Република България на партиен форум, то това означава, че тази партия оттегля доверието си към правителството на Република България.

15. Или тази партия излиза от правителството на Република България.

16. Или пък тази партия приема, че партийните форуми са с по-висок приоритет от официалните становища на правителството на Република България.

17. Което е очевидно връщане на прословутия Чл.1 от комунистическата конституция.

18. Премахването на който беше първия и най-важен успех и двигател на демократичните промени в България.

19. Т.е. тази партия възстановява живковата конституция и процедури за върховенство на партийните форуми над правителствените решения.

20. А ако не се тръгне по някоя от гореописаните процедури, то това означава, че тази партия бламира процедурите и Устройствения правилник на Министерския съвет. Т.е. открито обявява преврат и суспендира конституцията.

21. Спазваме ли конституцията и процедурите на демократична държава или сме просто племе, оставено на „личните решения“ на „случайни политици“?

Макар и леко прекалени на моменти (признавам си без бой), горните точки поставят доста въпроси. Интересно ми е как ще бъде отговорено. :)

Демокрацията е върховенство на закона към всички и спазване на процедурите от всички. Иначе утре хората може да решат да не си плащат данъците. Когато едната страна наруши Обществения договор, няма как да очаква другата страна да го спазва.

Хубав ден!

----

* Препечатваме коментара на Любомир Аламанов от профила му във Фейсбук. Заглавието и подзаглавието са на редакцията.