Водещият на "Здравей, България" по Нова тв тази сутрин Виктор Николаев направи кратко обръщение по повод случките от петък. Тогава в сутрешния блок ехидно и с намеци двама от управляващите - Антон Тодоров, депутат от ГЕРБ, и вицепремиерът от "патриотите" Валери Симеонов, му подмятаха за "празното столче" срещу него - в смисъл на Ани Цолова, и за "изяждане на хляба" и пр.

Ето и обръщението на Виктор:

"Избягвам коментарите, предпочитам въпросите, но днес специално исках да благодаря на всеки един от вас. Искам да благодаря на всички, които подкрепиха журналистиката – не просто мен или предаването. Това, което видяхме, не беше подкрепа, беше лавина.

Изпод руините на българската журналистика - срутвана и блъскана от доста време, тръгна лавина - заяви в ефира на „Здравей, България” Николаев. - А от реакциите ви след предаването в петък разбрах едно. Вие показахте, дадохте знак на журналистите, на политиците, на собствениците на медии и бизнеси, че искате в България да се задават свободно въпроси. Добри или лоши за някого, остри, спорни, но най-вече – зададени. Без претенции, без страх, без да се изживяваме нито като жертви, нито като кандидати за „Пулицър”.

Не очаквайте да удряме шамари или да гоним от студиото някой, който ви е възмутил или ви е разочаровал. Ние задаваме въпроси, всеки сам преценява как да отговори, как да реагира и какво да каже.

Що се отнася и до това кой говори от студиата - управляващи, опозиция... Всички ние носим отговорност кого избираме, кой е в политиката и когато е там, ние сме длъжни да питаме.

Ще се опитаме да продължим да го правим.

Колкото до столчетата - мисля, че всички сме виждали много политици, паднали от столчето на властта. Не забравяйте, че тези столчета вие ги давате - те са с колелца, може да ги премествате – зависи от вас.”

---

Бележки на редакцията:

1. Заглавието и подзаглавието на са Клуб Z.

2. В сряда от 9:00 ч. пред Министерския съвет е организиран Протест в защита на журналистиката от Асоциацията на европейските журналисти в България по повод случая с Виктор Николаев.