Финансовият министър Владислав Горанов коментира заплахите на депутата от ГЕРБ Антон Тодоров към водещия на Нова тв Виктор Николаев като "дебелашка шега".

"Беше малко извън контекста на разговора и се получи неразбиране на това, което е искал да каже Тодоров. Той има много цветист език и го използва във всякакви ситуации. Не може да му се отрече, че понякога е доста оригинален, но в случая не уцели нито мястото, нито начина, по който да се пошегува с Виктор Николаев."

Това каза Горанов пред бТВ. И допълни:

"Ако гледаме буквално думите, заплаха имаше, но ако ги гледаме в контекста и в смисъла, който е искал да вложи Антон Тодоров, не го разбирам така. Той е един изключително ерудиран мъж и не би си позволил в ефир да изкаже такава заплаха. Подобни заплахи не се правят в ефир."

Горанов все пак призна, че позицията на Тодоров е неприемлива и няма как да го защити. Той допълни, че се разграничава от поведението на Тодоров и напомни, че това е направила и партия ГЕРБ. Горанов обаче заяви, че Тодоров остава като депутат от гражданската квота.

"В българския парламент има хора с обвинения, които стоят, ние говорим дали острият език и неуместните шеги на Тодоров трябва да го извадят от политиката. Дайте да се държим сериозно", призова Горанов.

Той отказа да е "морален стожер" на ГЕРБ или правителството и се учуди от напрежението, което се е нагнетило.

„Не съм нито морален стожер в партията, нито в правителството”, отбеляза Горанов, който каза, че е бил учуден от нагнетяването на напрежението по темата.

Депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова пък коментира пред Нова тв ултиматума на вицепремиера Валери Симеонов, който иска извинение от 4 медии.

"Пресслужбата на Министерския съвет е задължена да отразява различни позиции на премиера и вицепремиера. Тя е разпространена като позиция на Валери Симеонов, а не като позиция и решение на правителството. Той е част от кабинета, но в случая позицията е лично негова", каза Стоянова.

Тя коментира, че  "и Антон Тодоров, и Валери Симеонов са доста свободни в изказа си". И "правят опити да иронизират, като търсят явно по-атрактивна форма".