Рокади в партийното ръководство на Северна Корея. Вождът Ким Чен Ун назначи сестра си в Политбюро, най-мощния партиен орган на управляващата страната партия, съобщават световните медии.

28-годишната Ким Йо Чен, която от януари е в черен списък на САЩ за нарушаване на човешките права, ще замени лелята на Ким, за която се смята, че е сериозно болна.

Лидерът и сестра му са деца на бившия ръководител Ким Чен Ир и третата му съпруга Ко Йон Хи, бивша танцьорка. След като през 2011 г. наследи управлението на страната от баща си, Ким Чен Ун е назначавал сестра си на различни длъжности с цел да укрепи позициите на семейството си в държавното ръководство, посочва ДПА. Ким Йо Чен, която според южнокорейски медии е 30-ина годишна, се е появявала многократно заедно с брат си на политически събития и при "посещения за запознаване с положението", на които държавният ръководител щедро и компетентно раздава съвети във всевъзможни сфери - от промишлеността през земеделието и образованието до военната област.

Тя е работила също в пропагандния отдел на партията. През 2014 г., когато Ким Йо Чен беше назначена за заместник-ръководител отдел в ЦК, се появиха предположения, че тя може да бъде издигната на още по-висок пост в партийната йерархия и да помага още повече на брат си в управленските дела.

В обръщение в събота към партията Ким подчерта отново своята решимост да развива ядрената програма на режима въпреки натиска от САЩ. Той не пропусна да обвини Америка, че се опитва да "задуши изцяло суверенитета на Северна Корея", като мобилизира "васалните си сили" срещу Пхенян.

Според него геополитическата ситуация в Североизточна Азия показвала, че режимът е "напълно прав" да бърза със създаването на по-мощно ядрено оръжие и че "трябва да се придържа към този път и в бъдеще", съобщи държавната агенция на Северна Корея KCNA.