"Не сме потупвали по рамото Румен Радев."

Това заяви по Нова тв Красимира Стоянова, вицепрезидентът на СААБ за Централна и Източна Европа. Думите ѝ идват в отговор на обвиненията, че шведската компания за отбрана и сигурност е подкрепила кандидатпрезидентската кампания на генерал Радев, а в замяна той е лобирал за закупуването на самолети "Грипен".

"Няма нито тупане по рамото, нито други форми, които се споменават", каза Стоянова.

Изразът "потупвам по рамото" дойде от депутата от ГЕРБ Антон Тодоров, който е и острието на атаката срещу Румен Радев. Като той говореше за вуншително финансово стимулиране - около 5 млн. лв. за президентската му кампания, без обаче да приведе доказателства към твърденията си. 

Стоянова отхвърли твърденията, че в Чехия и Унгария СААБ са предлагали пари на управляващите, за да изберат този вид изтребители.

Винаги когато се говори за много милиарди, има сериозен медиен интерес и такива изявления", коментира тя.

По думите ѝ и двата договора се давали за пример за прозрачност и за договори, които са доставили само ползи на обществото.

Договори между правителства е по-голяма гаранция, твърди тя.

 
"Не искам да тълкувам думите на американския посланик. Самолетът "Грипен" е абсолютно оперативно съвместим със стандартите на НАТО, не може да намерите нещо, което да опровергае това твърдение", коментира тя.

"Изборът на "Грипен" не само отговаря на националните интереси на България. Той би допринесъл за предоставяне на способности в рамките на Алианса", допълни Стоянова.