Посолството на САЩ в Анкара и турското във Вашингтон временно спират всички неимиграционни визови услуги, предаде АФП.

Мярката засяга визите в областта на туризма, бизнеса, медицинското лечение, временната заетост, обучението, медиите и дипломатическата дейност.

От двете дипломатически мисии заявиха също, че трябва да преоценят взаимните си ангажименти във връзка със сигурността на своя персонал.

През миналата седмица САЩ изразиха дълбоко безпокойство заради ареста на служител на американското генерално консулство в Истанбул по обвинения в нарушаване на конституцията и опит за сваляне на турското правителство.

"Събитията напоследък карат правителството на САЩ да преоцени ангажимента на правителството на Турция към сигурността на американската дипломатическа мисия и персонал", изтъкнаха от американското посолство в Анкара.

"С цел да бъде намален до минимум броят на посетителите в посолството и консулствата ни, докато се извършва тази преоценка, с незабавно действие прекратяваме всички неимиграционни визови услуги във всички дипломатически обекти на САЩ в Турция", допълват от мисията.

Турция последва примера на САЩ. Властите в Анкара заявиха, че временно спират всички неимиграционни визови услуги във всички турски дипломатически обекти в САЩ.

"Събитията напоследък карат турското правителство да преоцени ангажимента на правителството на САЩ към сигурността на турската дипломатическа мисия и персонал", казаха от турското посолство във Вашингтон.

След замразяването на визовите процедури между Турция и САЩ валутният курс на долара и еврото рязко скочиха нагоре, а турската лира буквално се срина, съобщи в. „Джумхуриет”. Валутната търговия в петък приключи на равнище 1 долар за 3.61 турски лири. Котировките скочиха до 3,80 лири след съобщението за визовата „ваканция”. Това е обезценяване с около 4 на сто. Лирата стигна най-ниския си курс към долара от април до сега. 

При еврото положението е същото. Дори е регистриран нов рекорд – курсът му надмина нивото от 4.46 турски лири за 1 евро.

Напрежението между САЩ и Турция се покачва заради американската подкрепа за Отряди за народна самозащита (ОНС) в Сирия. Анкара ги смета за продължение на забранената и обявена за терористична организация Кюрдска работническа партия (ПКК).

Турция настоява също САЩ да екстрадират ислямския духовник Фетхуллах Гюлен във връзка с неуспешния опит за преврат през юли 2016 г.