Около 15-ина минути - толкова е продължила срещата на представители на оръжейния завод "Емко" с премиера Бойко Борисов. Взетото решение - още днес да започнат преговори между ръководството на предприятието и Министерството на икономиката за изчистване на спорните въпроси около сключените от „Емко“ договори, съобщи правителствената информационна служба.

Работниците протестираха днес за пореден път пред Министерския съвет, настоявайки за среща с министър-председателя. Те отказвахат вече разговор само с министъра на икономиката Емил Караниколов. Той присъства на срещата с Борисов, заедно със съветника на премиера и бивш военен министър Аню Ангелов. От страна на завода на срещата бяха собственикът му Емилиян Гебрев и представители на Инициативния коминет на работниците.

„Винаги съм бил на мнение, че трябва да се изслушват страните и да се намери решение в диалог“, е посочил Борисов.

Това бе и единственият оповестен негов коментар по темата. Премиерът закъсня с повече от час за заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) при президента Румен Радев, за да се срещне с представителите на "Емко".

След срещата стана ясно още, че утре ръководствата на "Емко" и на държавния търговец "Кинтекс" ще разговарят по темата какво се случва с договорите помежду им за износ на стока. От военния завод настояват те да бъдат възстановени, след като бяха прекратени преди държавата на върне на "Емко" лиценза за търговия. 

По-рано днес в сутрешния блок на БНТ обаче министър Караниколов заяви, че няма "правна възможност" договорите между "Емко" и "Кинтекс" да бъдат възстановени. Той припомни, че оръжейният търговец „Кинтекс“ е прекратил договорите си с „Емко“ и е подписал такива с ВМЗ „Сопот“, за да обезпечи собствените си договори с трети страни-потребители. Въпросът според Караниколов бил защо преди това "държавното дружество „Кинтекс“ е сключило договор с по-скъпа частна компания".  В продължаващите протести  на работниците от „Емко“ министърът видя "опит за „рекет“ към дъражавата".

 "След като лицензът е върнат, „Емко“ може да прави каквото иска с продукцията си. Производството не е спирано, а вече продукцията може да се продаде, като има интерес", каза още Караниколов пред БНТ преди протеста и срещата с Борисов. 

От "Емко" ще решат утре, след разговорите си с министерството и с "Кинтекс", дали протестите им ще бъдат въобновени в сряда.