Без фойерверки след 22 часа, 100 лева глоба за оскверняване (като боядисване например) на паметник, забрана за пиене на алкохол в парка, ако води до нарушаване на обществения ред. Това предвижда проект за нова наредба, която предстои да се гласува от Столичния общински съвет.

В момента в София е сила наредба за обществения ред от 1993-а – преди осем години имаше опит да се приеме нова, но тя бе отменена от съда. Сега вносителите на проекта, с аргумента, че актуалният не отговаря на „съвременните обществено-икономически, политически и социални условия“, предлагат нов.

Една от забраните в главата за осигуряване и опазване на обществения ред касае „оскверняването на паметници или други възпоменателни знаци“, което е така популярна форма на протест срещу тоталитарните монументи у нас в последните години. Предвидената глоба за боядисване (или друго „оскверняване“) е от 100 до 300 лева. При повторно нарушение тя може да достигне 500 лв.

В наредбата се забраняват шумните нощни увеселения в жилищните сгради, пускането на прахосмукачка (или други шумни машини) след 22 часа, използването на фойерверки след този час. Не е ясно дали общинарите ще направят изключение за новогодишната нощ (или пък дали ще санкционират управата на „Св. Александър Невски“, ако отново вземе екзотичното решение за пиротехническо шоу в полунощ на Възкресение Христово).

Забранява се още пиенето на алкохол по улици и паркове, ако води до нарушаване на обществения ред (глоба – от 100 до 300 лева). Не може да се местят пейки в градските градини, като нарушаване на реда се отчитат още миенето на автомобилни стъкла, продажбата на вестници и списания и „развлекателната и атракционна дейност“ по кръстовища и улици на града.

Романтичните души трябва да знаят, че се забранява и късането на цветя – глобата е от 200 до 400 лв., така че букетът от магазина със сигурност ще излезе по-евтин.

Уличните музиканти за първи път „излизат от закона“ – според новата наредба техните изяви на общински имоти, в които влизат и откритите градски пространства, ще може да стават само с разрешение от кмета на съответния район. Санкцията при липсата на такова е до 100 лева.

Сред забраните са още къпането във водни площи и фонтани (край на игрите на децата в горещите дни на площада пред НДК например), късането на некролози, реклами и афиши, поставянето на недобре закрепени предмети (саксии) на балкони, прозорци или покриви на сгради, хвърлянето на боклуци през терасата, изгарянето на гуми…

Общественото обсъждане на проекта ще продължи до края на месеца. След това предстои гласуване в Столичния общински съвет.

"Площад Славейков"