Семейство Клинтън са "серийни убийци, които ще унищожат нацията". Доналд Тръмп не е расист, защото е бизнесмен. Предизборната кампания на Хилъри Клинтън е "спонсорирана от мюсюлманите". Това са само част от твърденията, разпространявани в социалните мрежи от влогъри, които наричат себе си Уилямс и Калвин Джонсън. Във Facebook, Twitter, Instagram и YouTube те предлагат "истината на своите братя афроамериканци".

През август профилите на Уилямс и Калвин в социалните мрежи са изтрити. Причината - определени са от компаниите за разпространители на пропаганда, финансирани от Русия, твърди изданието Daily Beast.

За пръв път зад профили, разпространяващи руска пропаганда, която цели да повлияе на изборите в САЩ, властите идентифицират реални личности. Клиповете са насочени към афроамериканска аудитория, която се отдръпва от Тръмп заради негови расистки изказвания.

Клиповете на Уилямс и Калвин са публикувани в края на 2016 г., в разгара на предизборната кампания за президентските избори в САЩ. Те открито подкрепят Доналд Тръмп и наричат Хилъри Клинтън "дърта расистка ку*ка".

"Тази жена е вещица. Тя е напълно откачена", се казва в клиповете.

Други видеоклипове призовават афроамериканците да гласуват за Доналд Тръмп:

"Време е за промяна. Затова призовавам да гласувате за Тръмп. Защото той е бизнесмен. Не е политик. Не смятам, че той е расист. Никой бизнесмен не може да е расист, защото ако си расист, бизнесът ти пропада", казва единият от влогърите във видеоклип.

Публикациите на Уилямс и Калвин вече не могат да се открият в социалните мрежи. Daily Beast обаче публикува някои от клиповете, преди да бъдат свалени от мрежата. Според изданието страницата във Facebook на влогърите е имала близо 50 000 последователи.