Министърът на туризма Николина Ангелкова обяви, че няма да подаде оставка. Призивът да се оттегли дойде миналата седмица от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА).

Представители на организациите я обвиниха, че преувеличава броя на туристите, посетили страната, разкритикуваха и хаоса в туристическия маркетинг, както и липсата на стратегическа визия на рекламата ни.

“Недоволството от политиката в туристическия сектор, изразено от организацията, представлява мнението само на част от браншовите сдружения”, коментира Ангелкова.

 

“В националния регистър има над 300 сдружения, три са регистрираните организации, свързани с туроператорска и турагентска дейност, а регистрираните туроператори и турагенти са над 3000”, каза министърът и допълни, че в АБТТА членуват 80 - 90, така е и в БАТА и в Националното сдружение "Туризъм".

От тези организации в бранша тя е получила подкрепа. 

Министър Ангелкова обори един от основните им аргументи със статистика на Националния статистически институт – по негови данни за периода януари - август общият брой на чуждестранни туристи, посетили “места за настаняване с над десет легла” (б.р. разбирайте хотели, а не къщи за настаняване и хижи) в България, е над 6.5 млн.