"Като индивидуален потребител смених платформата заради по-голямото разнообразие на програми."

С това изречение в "Туитър" вицепрезидентът на дивизията за операционни системи в Microsoft Джо Белфиоре заби последния пирон в ковчега на Windows Phone.

До преди Windows 10 именно той бе главен отговорник за мобилната операционна система.

А тя отдавна отива към залез. Макар да впечатли с интерактивност и изчистен дизайн, отговорът на Microsoft на iOS и Android никога не успя да достигне конкуренцията и то в ключов аспект - софтуера. Както обяснява Белфиоре в социалната мрежа:

"Положихме МНОГО усилия да окуражим разработчиците на програми. Плащахме пари, писахме програми за тях... но обемът на потребителите е твърде малък и повечето компании не инвестират. ☹️"

Той отбеляза, че все пак Microsoft ще продължи поддръжката на системата и ще прави ъпдейти за сигурност и поправка на бъгове - просто няма да се работи за нова версия.

Немалко бизнес компании обаче предпочетоха да въоръжат със служебни Windows Phone смартфони, поради лесната интеграция с офис приложенията на Microsoft по това време. Office пакетът обаче вече е достъпен и за Android, и за iOS. Белфиоре разкри още, че се работи и по версия за Android на новия браузър, който замести Internet Explorer - Edge.

Вървят и слухове за нова мобилна операционна система от хората на Бил Гейтс, но засега няма официално потвърждение.