Актьорът Джордж Клуни е бил помолен от прокурор в Международния наказателен съд в Хага да шпионира Муамар Кадафи и негови генерали в Либия, твърди "Бизнес инсайдър". 

Изданието се позовава на изтекли имейли, според които прокурор Луис Морено Окампо е помолил няколко знаменитости да съдействат престъпленията на режима на Кадафи по време на гражданската война да излязат наяве. Актьорът обаче отказал.

Луис Морено Окампо е прокурор в Международния наказателен съд в Хага до 2012 г. Снимка Уикипедия

Клуни е съосновател на проекта "Сателити стражи", който използва частни сателити, за да документира военни престъпления, извършени при отделянето на Южен Судан през 2011 г. 

Аржентинският прокурор е поискал от Клуни да използва сателитите за откриване на подобни престъпления и в Либия. Клуни е отказал с мотива, че сателитите нямат нужните технически характеристики.

Съпругата на Джорж Клуни Амал е адвокатка по правата на човека и защитава сина на Кадафи Сейф ал Ислам. Тя и група нейни колеги настояват процесът срещу него да бъде прехвърлен в Международния съд в Хага.

Окампо е поискал съдействие и от актрисата Анджелина Джоли, която трябвало да се срещне с Джоузеф Кони, наричан "касапина от Уганда". През 2005 година Международният съд в Хага издаде заповед за арест на самозвания пророк, който е отговорен за отвличането на близо 70 000 деца, но той е в неизвестност от години.

Част от тях са били използвани като пушечно месо в боевете, а за да няма при кого да отидат, ако решат да избягат, децата били заставяни да застрелват собствените си майки. Момичетата били масово изнасилвани или пък принуждавани да се омъжват за бунтовниците от т. нар. Божия армия за съпротивление (БАС) на Джоузеф Кони. Предполага се, че Кони и сподвижниците му са екзекутирали около 100 000 души.

В един от изтеклите имейли прокурорът пише, че Джоли е предложила да отиде при Кони заедно с американски отряд, който да го арестува. Идеята обаче не е осъществена.