Испанското външно министерство е възмутено от изказванията на Христо Стоичков по адрес на вицепремиерката Сорая Саенс де Сантамария. То обаче - поне засега - нито е изпратило нота с искане той да не бъде повече почетен консул на България в Барселона, нито е предприемало каквато и да било дипломатическа стъпка по случая.

Това съобщиха специално за Клуб Z дипломатически източници от Мадрид.

Възмущението било по повод "несвойствени" за един почетен консул изказвания.

От българското Министерство на външните работи заявиха, че не са получавали нота от испанското посолство в София.

Информацията, че от Мадрид е изпратена нота срещу бившия футболист, се появи вчера, но тази сутрин бе премахната от сайта на нейния първоизточник.

Скандалът избухна през миналата седмица. Тогава от Маями в ефира на телевизия "Унивисион" Стоичков набеди Сорая Саенс де Сантамария, че и тя, и семейството, и родата ѝ са последователи на диктатора Франко.

Повод бяха сблъсъците на 1 октомври по време на референдума за незавимост на Каталуня. После обаче се оказа, че човекът, посочен за баща на вицепремиерката, не е неин родител.

Сорая Саенс де Сантамария се закани да съди Камата за накърняване честта на семейството ѝ. Стоичков се извини, но само за нападките по адреса на сина ѝ, който е едва 11-годишен.

Христо Стоичков е почетен консул на България в Барселона от 2011 г. Повечето време обаче той прекарва в Маями, където работи като спортен коментатор в "Унивисион" - най-голямата световна испаноезична телевизия.