НАТО не иска "нова Студена война" с Русия въпреки опасенията на страните членки във връзка със струпването на руски войски по границата с Алианса, каза генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг в края на четиридневната Парламентарна асамблея на НАТО, която се провежда в Букурещ.

"Ние сме обезпокоени от... липсата на прозрачност (на Русия), когато става дума за военни учения", посочи Столтенберг, припомняйки съвместните учения на Русия и Беларус, включващи хиляди войници, танкове и самолети.

 

"Русия е наш съсед... ние не искаме да изолираме Русия", изтъкна също Столтенбенг. "Не искаме нова Студена война."

Генералният секретар на НАТО заяви, че Европейският съюз не може да развие собствена система за отбрана извън НАТО:

"Много добре е, че ЕС развива собствена система за отбрана в допълнение към Северноатлантическия алианс. Алиансът иска това нещо от дълго време", посочи той. "Но е важно да подчертаем, че системата за европейска отбрана не може да замести системата на НАТО, а трябва да бъде вътре в рамките на НАТО." 

Йенс Столтенберг по време на изказването си пред Парламентарна асамблея на НАТО. Снимка ЕПА/БГНЕС

Столтенберг се срещна с румънския президент Клаус Йоханис.

"Нашата цел е мирът, не войната. НАТО не търси конфронтация и не е заплаха за Русия", заяви Йоханис. "Но трябва да започнем диалога от силни позиции за отбрана и сдържане."

Той посочи също, че присъствието на НАТО по Източния фланг трябва да бъде подсилено, най-вече на юг - в Черно море. 

Според Йоханис Алиансът трябва да бъде подсилен "повече от всякога" и Румъния ще направи всичко, което е по силите ѝ, за тази цел.

След срещата си Столтенберг и Йоханис ще посетят новите многонационални сили на НАТО, разположени в Крайова. Силите включват войници от Румъния и Полша и помогат в координацията на военните учения в региона. Участие имат също България, Канада, Германия, Унгария, Италия, Холандия, Полша, Португалия и Испания.

Новите многонационални сили допълват вече разположените в Румъния 900 американски войници.